Uzalud i sjajni Dončić
29

Boston razbio Dallas na startu NBA finala, Pep Guardiola privukao veliku pažnju

H. H.
Guardiola je jasno pokazao za koga navija (Foto: Twitter / montaža)
Guardiola je jasno pokazao za koga navija (Foto: Twitter / montaža)
Košarkaši Boston Celtica pobijedili su Dallas Maverickse rezultatom 107:89 na startu serije velikog NBA finala.

Domaća ekipa je već nakon prve četvrtine povela 37:20 i susret je od početka bio jednosmjerni.

U jednom trenutku bilo je i 29 poena prednosti za Boston, a iako je Dallas sredinom treće četvrtine smanjio na 72:64, do kraja im je ponestalo snage i doživjeli su ubjedljiv poraz.

Boston su do trijumfa predvodili Jaylen Brown sa 22 poena, Kristaps Porzingis koji se vratio nakon jednomjesečne povrede sa 20 poena i Jayson Tatum sa 16 ubačaja.

Dallasu nije pomogao ni sjajni Luka Donćić sa 30 poena i 10 skokova, a podbacio je Kyrie Irving sa samo 12 poena i vrlo lošim procenom šuta 6/19.

Veliku pažnju na tribinama privukao je i trener Manchester Cityja Pep Guardiola koji se pojavio u TD Gardenu i bodrio Celticse, a tom prilikom nosio je i njihovu duksericu.

Naredni meč serije se igra u noći između nedjelje i ponedjeljka, ponovo u Bostonu.

Celticsi love prvu titulu još od 2008. godine, a eventualni novi naslov bio bi im 18. u historiji čime bi opet postali samostalni rekorderi s obzirom na to da su trenutno izjednačeni s Los Angeles Lakersima sa po 17 titula.

S druge strane, Mavericksi predvođeni sjajnim Slovencem Lukom Dončićem u lovu su na drugu NBA titulu u svojoj historiji nakon što ih je do prve doveo Dirk Nowitzki 2011. godine.