Zdravi i hranjivi
21

Sedam kaloričnih namirnica koje ne biste trebali izbjegavati u procesu mršavljenja

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Za kaloričnu hranu obično se govori da nije zdrava i hranjiva. Istina je da ćete pretjeranom konzumacijom kaloričnih namirnica povećati svoju tjelesnu težinu, ali to ne znači da je ona zaista tako loša.

Dijetetičarka Christine Byrne navodi kako kalorije nisu loše jer su izvor energije koji se nalazi u hrani. Postoji mnogo zdravih namirnica koje su visokokalorične i hranjive te ih je potrebno uvrstiti i u uravnoteženu ishranu.

"Kalorična hrana može pružiti mnogo hranjivih tvari, a ponekad je to najlakši način da svom tijelu date energiju koja mu je potrebna", objasnila je Byrne.

Cijela jaja

Jedenje cijelog jajeta često je "na lošem glasu" zbog većeg sadržaja masti i holesterola. Međutim, jaja također donose puno hranjivih tvari koje nećete dobiti ako ih ne pojedete u cjelini. Oni nude izvrstan izvor proteina i osiguravaju vitamine A, D, E i folnu kiselinu.

Punomasno mlijeko

Nutricionistica Amy Goldsmith navodi da punomasni mliječni proizvodi uključujući i mlijeko imaju više kalorija zbog udjela masti, ali da se također sastoje od niza vitamina topivih u mastima. Osim toga, mlijeko je odličan izvor vitamina D i kalcija te nema dodanog šećera.

Tjestenina

Bijela tjestenina koja nije od cjelovitog zrna pšenice ili mahunarki često se naziva "rafinisanom namirnicom", ali ova se namirnica može pohvaliti iznenađujućom količinom hranjivih tvari. Tjestenina sadrži dva grama vlakana i sedam grama proteina u 50 grama. Loša reputacija tjestenine vjerovatno dolazi od toga što se uglavnom konzumira u prekomjernim količinama te u kombinacijama s drugim kaloričnim namirnicama.

Krompir

Iako je bogat vlaknima, kalijem i fosforom, krompir se često izbjegava u procesu mršavljenja. Unatoč tome što je škrobno povrće, krompir prosječne veličine ima samo 27 grama ugljikohidrata. Mogu biti izvrstan izvor vlakana, vitamina i minerala, ali vodite računa o tome kako ih pripremate te koju količinu masti i natrija dodajete.

Sir

Punomasni mliječni proizvodi poput sira svakako su kalorični, no to ne znači da ih trebamo izbjegavati. Sir osigurava prehrambene masti, proteine ​​i hranjive tvari koje su nam potrebne. Osim proteina, bogat je kalcijem te podržava zdravlje kostiju i mišića.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi su kalorični, ali su i super hranjivi. Prepuni masti koje su zdrave za srce, vlakana i minerala poput magnezija ili selena, orašasti plodovi savršen su primjer visokokalorične hrane koju ne treba izbjegavati. Maslac od kikirikija nudi mješavinu masti, biljnih proteina i malo ugljikohidrata te značajne količine magnezija i vitamina B6.

Preljev za salatu

Iako je istina da ove namirnice dodaju više kalorija vašem obroku, to ne znači da ih trebamo potpuno ograničiti. Preljevi za salatu, naročito ako su napravljeni od nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada, mogu biti vrlo hranjivi i pomoći u poboljšanju apsorpcije hranjivih tvari u salati s kojom ih spajamo.