Imaju dozvole za rad
51

Oglasili se iz Puteva RS-a, tvrde da stećci u Šadićima nisu dirani niti rušeni

F. H.
Iz Puteva Republike Srpske tvrde da u selu Šadići nisu uništeni stećci prilikom pripreme terena na trasi novog magistralnog puta. Kako navode "kameni ostaci" nisu dirani nit rušeni nego je oko njih samo očišćeno nisko rastinje.
"Izvođač radova izgradnje nove trase magistralnog puta M1-109, Gacko – Foča (stara oznaka M-20), preduzeće' Mrkonji ćputevi'u prethodnih nekoliko dana vršio je krčenje šiblja i niskog rastinja na trasi budućeg novog magistralnog puta. Nakon što je šiblje raskrčeno, uočeno je da se u putnom pojasu nalaze kameni ostaci, koji nisu dirani niti rušeni, nego je samo oko njih raskrčeno

šiblje i nisko rastinje", navodi se u odgovoru Puteva RS-a na upit Klix.ba.

Navode da trasa budućeg magistralnog puta prolazi u neposrednoj blizini pomenute lokacije, ali je izvođač prilikom rasčišćavanja terena naišao na određene kamene ostatke, koje nije pomjerao niti srušio, nego je nakon čišćenja šiblja iste našao tu i ne uklanja ih.

"Napominjemo da je projektant prilikom izrade projektne dokumentacije dobio stručno mišljenje Ministarstva prosvjete i kulture da se na planiranoj trasi saobraćajnice i mosta ne nalaze dobra u postupku zaštite", naveli su iz Puteva RS-a.

Iz Puteva RS su dostavili i stručno mišljenje Ministarstva prosvjete i kulture u kojem se navodi da na trasi puta nisu evidentirani objekti kulturno-historijskog nasljeđa.

Podsjećamo, mještani sela Šadići su objavili fotografije na kojima se vide navodno uništeni stećci, a tvrde da su uništeni tokom pripreme terena za izgradnju magistralnog puta Foča- Trebinje.