Nalazište na Tjentištu
196

Džemidžić: Nekropola stećaka u Šadićima je nepovratno uništena, izvođači su morali prekinuti radove

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Nepovratna šteta učinjena je na nekropoli stećaka na lokalitetu Šadića na Tjentištu tokom izgradnje magistralnog puta Gacko - Foča, tvrdi Admir Džemidžić, arheolog i kustos Zavičajnog muzeja u Goraždu. On je danas zajedno sa predsjednikom Mjesne zajednice Šadići obišao lokalitet nekropole Kaursko groblje u Šadićima.
"Nekropola je komplet devastirana, ambijent u kojem se nalazila je skroz narušen. Stećci su zgurani na jednu hrpu pored, što se da i vidjeti na slikama, totalno su dislocirani, sumnja se da su neki i odvoženi na druge lokacije. Na terenu se ne mogu uočiti ukrašeni stećci kojih je ovdje bilo 10, sa veoma lijepim predstavama na istim. Na nekropoli koja je brojala preko 200 stećaka od kojih je 10 stećaka bilo ukrašeno ostalo je nekoliko desetina stećaka i jedan stećak sa vidljivim ukrasom. Nepovratna šteta je nažalost učinjena. Već smo podnijeli peticiju da se lokalitet stavi na privremenu listu nacionalnih spomenika, te se nadam da ćemo stati u kraj ovom ludilu koje se nažalost sve češće dešava", poručio je Džemidžić.

Nekropola je uništena prilikom izgradnje magistralnog puta Gacko - Foča iako iz Puteva Republike Srpske tvrde suprotno, da ih nisu pomjerali niti rušili već su, kako tvrde, pripremajući teren za izgradnju krčili šiblje i nisko rastinje. Ranije su istakli da je projektant prilikom izrade projektne dokumentacije dobio stručno mišljenje Ministarstva prosvjete i kulture RS-a da se na planiranoj trasi saobraćajnice i mosta ne nalaze dobra u postupku zaštite odnosno da na trasi puta nisu evidentirani objekti kulturno-historijskog naslijeđa.

"Oni su morali imati dozvolu i mišljenje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika. Morali su imati saglasnost za taj projekat koji već oni rade, jer ako se radovi na zaštićenom nepokretnom dobru ne izvode u skladu s projektom i drugom dokumentacijom na koje je data saglasnost za izvođenje tih radova, Zavod može rješenjem naložiti privremenu obustavu radova i odrediti rok za ispunjenje uslova za nastavak radova jer član 53. Zakona u kulturnim dobrima RS kaže:"Ako se u toku izvođenja građevinskih i drugih radova naiđe na arheološka nalazišta ili nalaze, izvođač radova je dužan da odmah, bez odlaganja, prekine radove i obavijesti Zavod, te da poduzme mjere da se nalazište ili nalaz ne uništi i ne ošteti i da se sačuva na mjestu i u položaju u kome je otkriven". Izvođač ili je slijep ili nije želio uopšte uzeti u razmatranje i u obzir da je to kulturno naslijeđe koje je zaštićeno i koje je dio velike UNESCO svjetske baštine", kaže Džemidžić.

Mještani sela Šadići na Tjentištu ogorčeni su zbog činjenice da su tokom radova mnogi od stećaka razbijeni, ispreturani ili izmješteni iz svojeg položaja i zahtijevaju brze reakcije nadležnih.

"Mještani su ogorčeni, te traže hitno zaustavljanje radova i revidiranje projekta. Ja sam odmah obavijestio Zavod za zaštitu spomenika RS, a peticija je poslana i na Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Lično mislim da je konačno vrijeme da se stane u kraj ovoj pošasti koja se dešava u zadnje vrijeme, a to je totalna nebriga o spomenicima i naslijeđu koji su utkani u nas sve, ali nažalost nismo dovoljno svjesni njihove važnosti. Mislim da ni mi ne bi voljeli da neko narušava i naše neko vječno počivalište, jer zakonska regulativa je jasna, a to je da se premještanje zaštićenog nepokretnog dobra na novu lokaciju može dozvoliti samo izuzetno, ako za to postoje opravdani razlozi", kaže Admir Džemidžić, arheolog i Kustos Zavičajnog muzeja u Goraždu.

Nekropola u Šadićima se inače nalazi unutar Nacionalnog parka Sutjeska.