Euro 2024
24

Ceremonija otvaranja Evropskog prvenstva

D. P.
Navijači Njemačke i Škotske ulaze na Allianz Arenu (Foto: Klix.ba)
Evropsko prvenstvo u Njemačkoj bit će otvoreno utakmicom domaćina protiv Škotske u 21 sat, a ceremoniju otvaranja možete pratiti uživo s reakcijama reportera portala Klix.ba iz Minhena.
20:58 - Izvođenje himni je u toku i utakmica će početi. Nju možete pratiti u našem tekstualnom prijenosu na umetnutom linku.

20:54 - Preko 75.000 ljudi aplauzom je pozdravilo nedavno preminulog Franza Beckenbauera, a to je izazvalo suze na licu njegove supruge. Zaista, dirljiv moment prije početka utakmice.

20:53 - Supruga Franza Beckenbauera iznijela je pehar Evropskog prvenstva na teren.

20:51 - Bogat muzički program najavljuje početak Eura.

20:44 - Preko svih tribina Allianz Arene istaknuta je koreografija u kojoj je učestvovalo 75.000 navijača.

20:36 - Igrači su se povukli s terena i uskoro će početi muzički program.

20:26 - Očekivano, najveće aplauze cijele Allianz Arene dobio je Toni Kroos koji započinje svoju posljednju nogometnu misiju prije nego što završi karijeru.

20:16 - Igrači obje selekcije izašli su na zagrijavanje. Teško je procijeniti ko je dobio više aplauza, a ko zvižduka. Čini se pomiješano jer je veliki broj navijača obje selekcije.

20:12 - DJ će zagrijati publiku svojim nastupom, a za to vrijeme golmani su izašli na zagrijavanje.

20:06 - Poznati su sastavi za prvi duel Eura:

Njemačka: Neuer, Kimmich, Tah, Rudiger, Mittelstadt, Kroos, Andrich, Gundogan, Wirtz, Musiala i Havertz.

Na klupi su: Baumann, Ter Stegen, Raum, Gross, Fullkrug, Fuhrich, Muller, Beier, Schlotterbeck, Anton, Sane, Henrichs, Koch, Can i Undav.

Škotska: Gunn, Ralston, Robertson, McTominay, Tierney, McGinn, McGregor, Porteus, Hendry, Christie i Adams.

Na klupi su: Kelly, Clark, Hanley, Shankland, Gilmour, Cooper, Armstrong, Morgan, Conway, Jack, McCrorie, McLean, Taylor, Forrest i McKenna.

20:00 - Veliku euforiju navijača izazvao je prvi izlazak nogometaša Njemačke na teren.

19:55 - Allianz Arena se polako ispunjava i uskoro će početi ceremonija. S nestrpljenjem čekamo da vidimo šta su nam to uvijek agilni Nijemci pripremili.

19:41 - Reporter portala Klix.ba se nalazi na Allianz Areni i to sa navijačima reprezentacije Škotske koji su u velikom broju stigli u Minhen. Informacije sa minhenskog stadiona govore da je atmosfera paklena, no da većina navijača Škotske još uvijek nije ušla na svoja mjesta.

Kako sve to izgleda, pogledajte u našim videoprilozima.

19:37 - Na zvaničnoj ceremoniji bit će upriličen svečani oproštaj od jednog od najvećih nogometaša svih vremena Franza Beckenbauera.

19:29 - Zvanična pjesma predstavljena je prije tri sedmice, a izvode je DJ sastav Meduza, OneRepublic i Leony. Italijanski DJ sastav, američki pop-rock bend i njemačka pop pjevačica udružili su se kako bi kreirali "himnu" ovogodišnjeg prvenstva. Pjesma nosi naziv "Fire", a na YouTubeu broji 1,5 miliona pregleda.

19:20 - Ceremonija otvaranja očekuje se oko 19:45 i trebala bi trajati sat vremena. Tada se očekuje i izvođenje službene pjesme Evropskog prvenstva.

19:15 - Pripremljena je i koreografija preko cijelog stadiona jer su na svakom sjedećem mjestu zalijepljeni papirići s uputama.

19:11 - Iako su Škoti apsolutno dominirali u centru grada, na stadionu je većina Nijemaca, što je i očekivano jer je Njemačka domaćin Evropskog prvenstva.

19:00 - Allianz Arena prima 75.000 gledalaca i ono što je sigurno, jeste da će biti ispunjena do posljednjeg meča. Pravo oduševljenje i prije početka Evropskog prvenstva su navijači iz Škotske koji su u brojci od 200.000 došli u Minhen. Naravno, samo djelić će ih stati na tribine Allianz Arene.

19:00 - Reporter portala Klix.ba nalazi se na Allianz Areni odakle će pokušati da vam dočara spektakularni početak Evropskog prvenstva. Ukoliko u organizaciju neke zemlje ne treba sumnjati, onda je to svakako Njemačka kojoj je povjereno domaćinstvo Eura.

19:00 - Utakmica između Njemačke i Škotske u grupi A otvorit će takmičenje, a u ovoj grupi nalaze se još Škotska i Mađarska. Dva sata prije utakmice javljat ćemo se iz Minhena i pratiti dešavanja ispred i s tribina Allianz Arene.

19:00 -Trogodišnjem čekanju stigao je kraj, od večeras u boj kreću 24 najbolje evropske selekcije koje se bore za najprestižniji trofej evropskog nogometa. Počinje Evropsko prvenstvo.