Vodi ih brazilska ikona
39

Ni trećina Albanaca na Euru nije rođena u domovini, dolaze iz devet različitih zemalja

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Albanije večeras započinje svoj nastup na Evropskom prvenstvu, a odmah u prvom kolu igrat će protiv branioca naslova Italije.
Albanski novinar Xhemajl Rexha objavio je uoči početka Eura jako zanimljivu informaciju o reprezentaciji Albanije, čija velika većina nogometaša nije rođena u svojoj domovini.

Prema mapi koju je Rexha objavio, samo osam reprezentativaca, od ukupno 26 koliko ih učestvuje na Euru, rođeni su na tlu Albanije, a mjesta rođenja ostalih "rasuta" su po gotovo cijelom Starom kontinentu.

Poslije Albanije, gdje su rođeni Elhan Kastrati, Elseid Hysaj, Enea Mihaj, Klaus Gjasula, Qazim Laci, Ernest Muçi, Kristjan Asllani i Rey Manaj, najviše ih je Rođeno u Švicarskoj - pet (Arlind Ajeti, Berat Djimsiti, Nedim Bajrami, Medon Berisha i Amir Abrashi)

Po trojica su se rodila na Kosovu (Etrit Berisha, Ardian Ismajli i Mirlind Daku) i u Sjevernoj Makedoniji (Naser Aliji, Jasir Asani, Taulant Seferi), dok po dvojica dolaze iz Njemačke (Ylber Ramadani i Arbër Hoxha) i Grčke (Mario Mitaj, Thomas Strakosha).

Preostala trojica igrača rođena su u Italiji (Marash Kumbulla), Španiji (Iván Balliu) i Velikoj Britaniji (Armando Broja) i našli su se na spisku selektora Sylvinha, legendarnog brazilskog nogometaša koji predvodi nacionalni tim Albanije.

Naravno, pretežno se radi o djeci izbjeglica s Kosova, koji su zbog dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka sigurnost morale potražiti širom Evrope.

Za Albaniju je ovo drugo Evropsko prvenstvo na kojem učestvuje, a prethodni put je na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta bila 2016. godine u Francuskoj, kada je eliminisana u grupnoj fazi.

Bila je Albanija tada trećeplasirana iza Francuske i Švicarske, a ispred Rumunije te zbog gol-razlike nije prošla dalje kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Večerašnji meč Italije i Albanije igra se od 21 sat, a prijenos je na BHT 1.