Junački čin kapitena
102

Nogometaš Liverpoola herojski spašavao saigrača pa se obrušio na doktore: Moraju biti brži

D. P.
Herojski čin Szoboszlaija (Foto: Twitter)
Herojski čin Szoboszlaija (Foto: Twitter)
Kapiten Mađarske i zvijezda Liverpoola Dominik Szoboszlai bio je jedan od junaka teške povrede saigrača Barnabasa Varge, a nakon duela kritikovao je medicinsku službu na Evropskom prvenstvu.
Varga je ostao bez svijesti nakon jednog sudara s golmanom Škotske Angusom Gunnom. Kod jednog slobodnjaka za Mađarsku je Szoboszlai ubacio u kazneni prostor, a tamo je beskompromisnim startom golman Škotske Angus Gunn žestoko naletio na Barnabasa Vargu, napadača Mađarske.

Ostao je Varga nepomično ležati nakon toga, svi su se odmah počeli hvatati za glave i panično reagovati te zvati pomoć ljekara, a njegovi saigrači su ga ubrzo ogradili kako se ne bi moglo vidjeti šta se dešava.

Kamere fotoreportera zabilježile su herojski čin jer je Szoboslai trčao po nosila i donio ih zajedno s redarima kako bi se brže reagovalo. Nakon utakmice, poručio je kako medicinske ekipe moraju brže reagovati te da ne zna da li je zakašnjela reakcija bila plod protokola na utakmicama Evropskog prvenstva.

"Bio sam jedan od prvih ljudi tamo i sam sam ostao šokiran. Pokušao sam ga okrenuti na stranu, što je zapravo najbolje što možete učiniti u ovakvim situacijama. Nije mogao dobiti dovoljno zraka", rekao je Szoboszlai, a onda kritikovao medicinske ekipe:

"Nemam pojma kakav je protokol, ali bi oni morali trčati na teren ako nam treba pomoć. Mislim da odgovor nije bio dovoljno brz. Mogli ste vidjeti da je to veliki problem. Ja sam morao trčati, svi smo trčali jer takve stvari su pitanja sekunde. Ja ne donosim takve odluke, ali mora se hitno nešto promijeniti u vezi s tim. Reakcija mora biti brža, mnogo brža. Svi znaju da su sekunde presudne", dodao je igrač Liverpoola za Magenta TV.

Reakciju medicinskih ekipa također su kritikovali i navijači na društvenim mrežama. Pitaju se zbog čega Varga nije dobio ljekarsku pomoć ranije, posebno nakon što je srce na terenu stalo Christianu Eriksenu na Euru 2020.