10 prioriteta
38

Šta su to zajednički interesi Amerike i građana BiH: Ovo je američka lista

D. Be.
Američki ambasador u BiH Michael Murphy nedavno je u Klix Studiju naveo je i da će SAD braniti svoje interese u BiH koristeći "alate koje imaju u svom posjedu", te uz pomoć Evropske unije i visokog predstavnika u BiH.
Danas je Ambasada SAD-a na svojim mrežama objavila listu zajedničkih interesa SAD-a i Bosne i Hercegovine.

Prvi je teritorijalni integritet, suverentitet i multietnički karakter BiH. Drugi je mirna i stabilna BiH.

Treći je učinkovita, efikasna i odgovorna vlast na svim nivoima koja djeluje u korist svih građana. Nakon toga slijedi jaka demokratija u kojoj su osnovna prava i slobode zaštićeni i poštovani.

Naredni interes SAD-a i građana BiH je prosperitetna ekonomija koja podstiče i nagrađuje poduzetništvo i otvara nova radna mjesta za mladi naraštaj. Nakon toga je integracija BiH u Evropsku uniju te institucije na državvnom nivou s kapacitetom i resursima za sigurnu euroatlantsku budućnost BiH.

Među ključnim interesima su poštovanje prema svim civilnim žrtvama rata u periodu 1992.- 1995. i okončanje etničkih podjela, a na kraju je energetska nezavisnost i jeftini, pouzdani izvori energije, uključujući čistu energiju.

Američki ambasador Michael Murphy je za Klix.ba ranije kazao da su američki predstavnici javno i privatno liderima u BiH rekli da će SAD braniti svoje interese i da će govoriti i djelovati protiv anti-Dejtonskih postupaka.

"To ste mogli i vidjeti prethodne dvije i pol godine, i nastavit ćemo s tom politikom. Put kojim je krenuo, ili pokušao krenuti, Milorad Dodik je slijepa ulica. Ne samo za njega, već i za ljude oko njega i stanovnike Bosne i Hercegovine, uključujući građane entiteta RS. Put za budućnost je u Evropsku uniju i on se treba otvoriti građanima Bosne i Hercegovine."

Američka administracija je posljednjih mjeseci javno zauzela čvrst i jasan stav kakav odavno nije viđen u Bosni i Hercegovini. U prilog tome ide sve veći broj sankcionisanih osoba i kompanija koje ili remete sprovedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma ili su umiješani u korupciju i kriminal ili su činili druge ilegalne radnje koje podrivaju stabilnost BiH.