U Sarajevu
646

U 93. godini preminula bh. pjesnikinja Ajša Zahirović

I. S.
Fotro: Facebook
Fotro: Facebook
Bosanskohercegovačka pjesnikinja Ajša Zahirović preminula je u 93. godini.

Imala je počasni doktorat za književnosti od Svjetske akademije za umjetnost i kulturu. Napisala je 12 knjiga pjesama, među kojima su: "Nastrešnica" (1981.), "Bijelim okom" (1983), "Ivicom puta" (1987.), "Pod sjenakama snova" (1985.) i druge.

Priređivala je i antologije poezije ("Od stiha do poezije - Poezija žena BiH od 14. stoljeća do autora rođenih od 1950. do 1985.", "Malezija - antologija savremene poezije na bosanskom jeziku, "Ombrela" - izbor poezije savremenih pjesnikinja Jugoslavije na grčkom jeziku, "Skylark - Ševa") itd.

Bila je članica Svjetske akademije za umjetnost i kulturu, Internacionalne poetske akademije, Madrea - Italija, Instituta za istraživanje svjetske poezije u Južnoj Koreji, Američkog biografskog instituta, Svjetske organizacije spisateljica u New Yorku...

Dobitnica je međunarodnih nagrada, među kojima su: Zlatna medalja, Golub mira 1996. s poveljom, Povelja Australije, Počasni doktorat za književnost od Svjetske akademije za umjetnost i kulturu, Zlatna kruna KAYA, Zlatna nagrada Robert Frost, nagrada Michael Mathusudan i brojne druge.

Ajša Zahirović
Ajša Zahirović

U znak sjećanja na Ajšu, njen prijatelj i kolega, također pjesnik Alija Dolovac, zajedno s Murisom Musićem, napisao je posvetu iz koje prenosimo pojedine dijelove.

"Rođena je 1938. godine od oca Agana i majke Džemile rođ. Kurbegović, begovske porodice na Vratniku u Sarajevu. Porijeklom je iz porodice Haćam, a otac iz porodice Ajanović. Ajša je dobila prezime po djedu Šejhu Zahiru - Zahirović. Otac Agan je bio efendija – arebista, pa je od milja Ajšu zvao Džemila (arapski Lijepa). Po profesiji je diplomirana pravnica, a počasno zvanje doktor književnosti je dobila 1984. godine na Kongresu na Tajlandu. Postala je svjetska, krunisana kraljica poezije od dinastije Kaya 1990. godine u Južnoj Koreji", naveo je Dolovac.

On također kaže kako je Ajša druga Sarajka poslije legendarne Umihane Čuvidine, kao zvijezde poezije.

"U svoje vrijeme je bila prva dama Sarajeva. Pored svog namli držanja, ekstravagantno se oblačila, tako da su se i dame okretale za njom. Obišla je cijeli svijet od Rusije do Amerike, nema države u kojoj nije bila", napisao je Dolovac.

Napominje da je njena poezija bila filozofsko-duhovnog žanra i visokog stila te da je pisala haiku poeziju složenog sadržaja.

"Ajša je pisala o oplemenjenim poukama, mudrošću, tugom, opomenom, istinom, spoznajom, vjerovanjem u dobrotu bivnanja i snivanja, milošću, milošću Svevišnjeg, smislu i besmislu života, Božijim darom da čovjek živi, da život jedino ima smisla u ljubavi, dobroti, poštovanju i smislu i harmoniji sa prirodom", kazao je Dolovac o njenom pisanju.

Ajšine pjesme su prevođene na 28 svjetskih jezika: albanski, arapski, bengalski, engleski, francuski, grčki, gudžirati, hindu, japanski, kanada, kostilijanski, kašmirski, kineski, koreanski, malajski, malteški, njemački, orija, pendžabi, portugalski, rumunski, slovenački, španski, tai (tajlandski), famial, teluhu i urdu.

Mali broj Ajšinih pjesama je komponovan na LP "Bosno, imenom te zovem".

"Pred samu Agresiju na BiH, po Ajšinom biografiji snimljen je film, pod nazivom 'Jeka Ajšinog glasa', čiju mušku ulogu tumači glumac Nermin Tulić, 1992. godine, TV Bosna i Hercegovina, na bosanskom i engleskom jeziku. Kao prva žena muslimanka umjetnica s tradicijom Bosne primljena je u Muzej Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, 2016. godine i njena Zlatna kruna, dinastije Kim-So-Ro iz Seula, Južna Koreja, koja je s ostalom opremom pohranjena u muzej - sobi Biblioteke sa nizom podataka i dokumenata i svu literaturu Ajša je namjenila Gazi Husrev-begovoj biblioteci, što do njene smrti nije realizovano", prisjetio se Dolovac.

On navodi da je Ajša bila bez zaposlenja stoga je prilikom odlaska na kongrese u svijetu raspolagala s vrlo malo svotom novca te da se često hranila čipsom i da se čak događalo da padne u nesvijest. Za životne potrebe država joj je davala dodatak, a Dolovac navodi kako su joj pomagali i vrlo je cijenili Haris Silajdžić, kao i bivši reis Mustafa Cerić.

Ona je bila članica Društva pisaca BiH, Svjetske Akademije za umjetnost i kulturu, Svjetskog kongresa pjesnika, IWA Svjetske organizacije pisaca i umjetnika: Ohio i IWWG Svjetske organizacije pisaca žena, New York.

"Godine 2020. je dobila ponudu da prihvati da se Organizacija pisaca žena SAD-a nazove njenim imenom, što je odbila iz dva osnovna razloga, što je bez novca i što je slabog zdravstvenog stanja, pa ne bi mogla prisustvovati svečanosti. Ajša je 16. augusta 2013. godine dobila lakši moždani udar, čija je desna strana bila znatno oštećena, tako da se mogla samo nazor lijevom rukom loše potpisati, od kada prestaje njena karijera. Od nastanka koronavirusa više nije bila u mogućnosti izlaziti iz stana pa je imala problema i s nabavkom i pripremom hrane", naveli su Dolovac i Musić.

Kažu još da joj je ostala jedna neispunjena želja, a to je da se njena škola na Vratniku nazove njenim imenom.