Šta se promijenilo
81

Nekada su ljetovali zajedno, pa ih je geopolitika zavadila: Erdogan i Assad na korak do pomirenja

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovio je svoju spremnost da obnovi veze sa Sirijom i uputio "poziv" da vrati odnose "onakve kakvi su bili u prošlosti".

Prije više od 12 godina prekinute su diplomatske veze između Ankare i Damaska, ​​kada su protesti prerasli u građanski rat u Siriji. Turska je podržavala naoružane opozicione skupine na sjeverozapadu, koje su imale za cilj zbacivanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s vlasti.

Prije toga, Erdogan i Assad uživali su u bliskim vezama, čak su 2008. zajedno sa svojim porodicama bili na ljetovanju u južnoj Turskoj. Prošle su sedmice obojica nagovijestila svoju spremnost da okončaju napetosti i normaliziraju diplomatske odnose.

"Jučer nismo bili neprijatelji sa Sirijom. Susreli smo se s Assadom kao porodica", rekao je Erdogan novinarima u nedjelju na letu iz Berlina, gdje je gledao utakmicu Turske protiv Nizozemske u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u nogometu.

"Svugdje govorimo o posredovanju, pa zašto ne bismo s onim ko je na našoj granici?" Erdogan je dodao u komentarima koje je prenijela državna novinska agencija Anadolu.

Ovo se događa u trenutku kada se turska vlada suočava sa sve većim pritiskom da vrati milione sirijskih izbjeglica u domovinu usred rastućeg neraspoloženja protiv izbjeglica.

Prije sedam dana antisirijski nemiri izbili su u Kayseri, u centralnoj Turskoj, nakon vijesti da je sirijski izbjeglica navodno seksualno uznemiravao 7-godišnju djevojčicu. Stanovnici Melikgazija prevrtali su automobile i palili trgovine, pozivajući Sirijce da napuste zemlju.

Prošle godine, turski i sirijski ministri vanjskih poslova sastali su se u Moskvi zajedno s kolegama iz Rusije i Irana, označivši kontakt na najvišoj razini između Ankare i Damaska ​​od početka sirijskog rata. Ipak ti razgovori i prethodni sastanak na kojem su sudjelovali ministri odbrane dviju zemalja nisu urodili plodom.

Znakovi popuštanja napetosti između Erdogana i Assada, uključujući planove za otvaranje prijelaza između područja pod kontrolom sirijske vlade i područja koja drže opozicione grupe u pokrajini Aleppo, doveli su do porasta napetosti u gradovima koje kontrolira opozicija, koju podržava Turska.

Tzv. "Vlada spasa" Hayat Tahrir al-Sham sa sjedištem u Idlibu — pobunjeničke grupe bivše Al-Qaide koja kontrolira druge dijelove sjeverozapadne Sirije — izdala je izjavu 1. jula pozivajući Tursku da "preuzme svoje zakonske i moralne odgovornosti za zaštititi sirijske izbjeglice".