Novo protjerivanje
81

Izraelska vojska naredila svim Palestincima u gradu Gaza da ga napuste

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelska vojska je u srijedu ujutru izbacila letke pozivajući sve u gradu Gaza da se "evakuiraju" i krenu južno prema skloništima u Deir al-Balahu u centralnoj Gazi.

Letak sadrži upute o sigurnim rutama za evakuaciju grada Gaze, preko ceste Salah a-Din ili obalne ceste.

"Grad Gaza bit će opasna borbena zona", upozoravaju leci.

Izraelska vojska je posljednjih dana izdao upozorenja o evakuaciji za nekoliko područja u gradu Gazi dok trupe provode operacije u zapadnom i južnom susjedstvu, kao i u istočnom susjedstvu Shejaiya. Najnovije upozorenje pokriva cijeli Gaza City.

Oko 200.000 Palestinaca ostalo je u sjevernom pojasu Gaze, prema nedavnim procjenama izraelske vojske.

Ali aktivisti dovode u pitanje korištenje riječi "evakuacija" jer je Izrael prisilio Palestince na bijeg više puta od početka rata u oktobru Izraelske snage su opetovano napadale takozvane "sigurne zone" u koje su Palestinci zamoljeni da se presele.

Mustafa Barghouti, palestinski političar i bivši predsjednički kandidat naredbu je opisao kao namjeru izraelske vojske da etnički očisti Gazu.

"Izraelska vojska je prije nekoliko minuta objavila svoju namjeru da etnički očisti cjelokupno stanovništvo grada Gaze pokušavajući prisiliti stotine hiljada Palestinaca da isele svoj grad i svoje domove Netanyahuova fašistička vlada nikada nije odstupila od svog izvornog cilja etničkog čišćenja cjelokupnog stanovništva Pojasa Gaze", napisao je Barghouti.