Saznaje Klix.ba
50

Afan Kalamujić bit će kandidat stranke Za nove generacije za načelnika Općine Novo Sarajevo

N. Ž.
Afan Kalamujić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Afan Kalamujić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Stranka Za nove generacije imat će svog kandidata za načelnika Općine Novo Sarajevo, a riječ je o ministru finansija Kantona Sarajevo Afanu Kalamujiću, saznaje Klix.ba.

Kalamujić je od 15. novembra prethodne godine na poziciji ministra finansija KS. Na tom mjestu je, nakon rekonstrukcije vlasti, zamijenio kadra Stranke za BiH Emira Dedovića.

Kako piše u njegovoj biografiji, Kalamujić ima iskustva u privatnom sektoru. Navodi se da je u privatnoj kompaniji došao do mjesta izvršnog direktora. Ističe se i njegovo iskustvo na poslovima međunarodne trgovine, finansija, prodaje, te planiranja i upravijanja.

Također, vrijedi istaći i da je autor knjige o aktivnom upravijanju vanjskom politikom Bosne i Hercegovine od nezavisnosti do danas. Aktivno govori njemački i engleski jezik.

Bachelor je završio na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, dok je magistrirao na George Herbert Walker School of Business and Technology, Webster University pri kampusu u Londonu. Doktorat je stekao na Buckingham University u Velikoj Britaniji.

Podsjetimo, kandidat Trojke na izborima za načelnika Općine Novo Sarajevo je aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Kandidat SBiH, a kojeg će podržati SDA i DF, bit će zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić.