Trka s vremenom
73

Ako Službeni glasnik do petka ne potvrdi današnju odluku CIK-a, Dodik bi u rukama imao mehanizme blokade

A. L.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Centralna izborna komisija donijela je danas Odluku o izmjeni Odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske. To znači da će u Domu naroda Nenad Vuković iz PDP-a zamijeniti Snežanu Novaković-Bursać iz SNSD-a.
Ovo u praksi predstavlja težak udarac za SNSD jer je ostao na tri delegata iz Kluba Srba u Domu naroda i više nema mehanizme blokade zakona ili odluka na nivou Bosne i Hercegovine. Odluke će u Domu naroda prolaziti ako za njih budu glasali Klub Hrvata, Klub Bošnjaka i dvojica opozicionih delegata iz Kluba Srba.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ne miri se s ovom odlukom pa je ranije kazao da se "njihov delegat u Domu naroda neće povući jer su to garantovana prava Republike Srpske". Također je rekao da ako je nešto bilo nepravilno, postupak je morao biti vraćen u Narodnu skupštinu, "a ne da neko otima RS-u izabrane delegate".

Nakon što je izgubila mandat ranije se oglasila i Snežana Novaković-Bursać koja je odluku Centralne izborne komisije nazvala lakrdijom kazavši kako su se svjesno upustili u pravni problem koji je nemoguće pravno završiti.

Dakle, iz SNSD-a najavljuju kako nemaju namjeru predati mandat Vukoviću, a s obzirom da je sjednica Doma naroda zakazana za petak, provjerili smo da li će se pojaviti na njoj.

Ono što je bitno jeste činjenica da će se na toj sjednici razmatrati i državni budžet koji je ranije dogovoren između koalicionih partnera u Mostaru. Ranije, tačnije u utorak, budžet bi trebao biti potvrđen u Predstavničkom domu.

Radovan Kovačević, jedan od delegata SNSD-a u Domu naroda, kazao nam je da će predstavnici ove stranke doći na sjednicu sa "već utvrđenim delegatima". Pozvali smo i Snežanu Novaković-Bursać koja nam je kazala "dobila sam poziv" i dodala "ako ste slušali sjednicu CIK-a, možete zaključiti šta to znači".

A, na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije predsjedavajuća Irena Hadžiabdić kazala je da će Odluka stupiti na snagu dana kad bude objavljena u Službenom glasniku.

Dakle, ako u Službenom glasniku do sjednice u petak bude objavljena Odluka CiK-a, Snežana Novaković-Bursać ne može doći na sjednicu Doma naroda. Do objave Službenog glasnika s Odlukom CIK-a, Snežana Novaković-Bursać je i dalje delegat u Domu naroda.

To bi moglo biti izuzetno važno po eventualnu blokadu državnih institucija. Dakle, ako Službeni glasnik ne objavi odluku do petka, Snežana Novaković-Bursać ima zakonsko pravo doći na sjednicu. To znači da bi tog dana trebao biti potvrđen Budžet BiH što je, između ostalog, i Dodiku vrlo bitno, a nakon toga bi mogla krenuti blokada nedolaskom SNSD-ovih delagata čime sjednice ne bi mogle biti održavane jer su tri delegata iz Kluba Srba bila dovoljna da nema kvoruma i da se sjednice ne održavaju.

Teoretski, Dodik bi to mogao 'gurati' čak sve do izbora 2026. godine. Slično je uradio i u ljeto 2021. nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko donio izmjene Krivičnog zakona čime je negiranje genocida postalo krivično djelo.

Spriječit ga u tome onda jedino pritiskom može međunarodna zajednica.