Traže izmjene
0

Vijećnici SDA u Starom Gradu prvo podržali odluku o cijeni parkinga, a sada kritikuju

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Klub vijećnika SDA u Općinskom vijeću Starom Gradu Sarajevo se oglasio nakon što su podržali odluku o utvrđivanju cijene parkinga, a nakon toga se pokajali jer su "naknadnom analizom utvrdili da ona nije dobra za građane Starog Grada".

"Klub vijećnika SDA u Općinskom vijeću Stari Grad uputio je inicijativu za korekciju Odluke o utvrđivanju cijena parkinga koje je usvojilo Općinsko vijeće Stari Grad na vanrednoj sjednici održanoj 09.07.2024. godine, te njeno usklađivanje sa Odlukom o cijenama korištenja javnih parkinga (Sl. novine KS 26/19 i Sl. novine KS 37/21) koju je donijela Vlada Kantona Sarajevo. Iako su i naši prisutni vijećnici glasali za predloženu Odluku, jer je ovako važna Odluka stavljena ad hock na vanrednu sjednicu Vijeća i jer su materijali dostavljeni neposredno pred sjednicu, naknadnom analizom iste utvrdili smo da ona nije dobra za građane Starog Grada", naveli su iz SDA Stari Grad.

Ističu da traže korekciju Odluke u dijelu koji propisuje cijenu povlaštene mjesečne parking karte.

"Naime, navedenom Odlukom predviđene su i povlaštene mjesečne parking karte na koje pravo imaju građani sa prebivalištem i boravištem u općini Stari Grad, a cijena istih utvrđena je na iznos od 100 KM i to bez obzira na utvrđenu zonu parkiranja. Povlaštena mjesečna parking karta ne znači rezervaciju mjesta, nego samo pravo građanima Starog Grada da parkiraju na propisanim mjestima - uglavnom u blizini mjesta stanovanja, ukoliko nađu slobodno mjesto", poručuju iz SDA.

Tvrde da osim što utvrđena cijena nije usklađena sa Odlukom Vlade KS o cijenama korištenja javnih parkinga, što dovodi u pitanje i njenu zakonitost, predmetna Odluka dovodi i građane Starog Grada u nepovoljniji položaj u odnosu na one sugrađane koji povlaštenu cijenu mjesečne parking karte, u skadu sa navedenom Odlukom Vlade KS, plaćaju KJKP „Rad“ u iznosima od 15 do 55 KM u ovisnosti od zone.

"Ukoliko uzmemo u obzir da recimo građani Zagreba povlaštenu mjesečnu parking kartu plaćaju od 6,5 KM do 28,50 KM u zavisnosti od zone parkiranja, a građani Beograda 8,35 KM bez obzira na zonu parkiranja, smatramo da građani Starog Grada, ako već ne mogu plaćati višestruko manje cijene parking karte kao u Zagrebu i Beogradu, imaju pravo biti ravnopravni sa ostalim građanima Kantona Sarajevo, pa čak i sugrađanima iz same općine Stari Grad", poručili su iz SDA Stari Grad.

Dalje tvrde da načelnik Irfan Čengić koji koristi službeno auto u privatne i u političke svrhe, kao što koristi i 24h policijsku pratnju i zaštitu, i da je potpuno izgubio osjećaj za probleme sa kojima se građani Starog Grada susreću u svakodnevnom životu.

"Jedan od problema jeste i parkiranje automobila, a koji je dodatno usložnjen politikom MUP-a KS koji je počeo pisati kazne i u mahalama, na mjestima gdje građani Starog Grada već decenijama parkiraju svoje automobile. Punjenje budžeta preko leđa građana Starog Grada nije dobra budžetska politika, posebno ako su građani Starog Grada diskriminisani zbog toga, stoga pozivamo načelnika, Općinsko vijeće i JKP 'Općine Stari Grad' da prihvate i usvoje našu inicijativu i promjene usvojenu Odluku", zaključili su iz SDA.