Bjegunac od pravosuđa
84

Sud BiH do danas nije zaprimio prijedlog tužilaštva za raspisivanje potjernice za Galićem

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Bjegunac od bh. pravosuđa, zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić, i dalje je nedostupan organima gonjenja naše države, no pitanje je koliko ga se zaista i želi uhapsiti.

"Sud do ovog trenutka nije zaprimio prijedlog Tužilaštva BiH za izdavanje potjernice prema navedenom licu", odgovorili su danas iz Suda BiH na upit portala Klix.ba.

Kako saznajemo, MUP RS-a je raspisao operativnu potragu (na području BiH) isti dan kada nije pronađen na lokaciji, ali je nejasno zašto Tužilaštvo BiH nije uradilo ništa po pitanju međunarodne.

Prošle su tačno dvije sedmice od kada je Galić prešao granicu BiH i ušao u Hrvatsku, članicu Evropske unije, čije ima državljanstvo.

Od tada je nedostupan bh. institucijama, no kao da državni tužitelji i ne žele da Galić uskoro bude priveden i da se pokrene proces izručenja s obzirom da još nisu podnijeli prijedlog za raspisivanje međunarodne potjernice.

Tužilaštvo BiH je prije dvije sedmice saopćilo da je Zoran Galić ilegalno prešao granicu BiH i Hrvatske s ciljem da ne bude uhapšen.

Očito da je Galić imao insajderske informacije da će biti uhapšen pa je na vrijeme krenuo putem i na granicu gdje ga niko neće zaustaviti.

Zanimljivo je da niko od vladajućih, ali ni opozicionih lidera, se nije oglasio po pitanju akcije "Kings" u kojoj je jedna od meta drugi čovjek Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Državno tužilaštvo tereti Zorana Galića za zloupotrebu položaja i primanje dara u vrijeme dok je rukovodio Graničnom policijom BiH.

Galić je pobjegao, ali nije Blagoje Milović, pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje. U istoj akciji uhapšen je i Ivica Bago iz Gruda, a koji je ranije hapšen u Splitu i sumnjičen za šverc cigaretama. Akcija "Kings" je sprovedena na osnovu međunarodne razmjene informacija sa Europolom.

Službenici Granične policije BiH uhapsili su i Sinišu Crnogorca, osumnjičenog u akciji "Kings" u koju je upleten Zoran Galić, zamjenik direktora SIPA-e, koji je nedostupan bh. pravosuđu, potvrđeno je za Klix.ba.