Bogata historija duela
57

Spartak šesti put stiže u Bosnu i Hercegovinu, jedino ga je Sarajevo uspjelo eliminisati

N. M.
Sarajevo je u prvoj sezoni Evropske lige ikada izbacilo Spartak (Foto: fksinfo.com)
Sarajevo je u prvoj sezoni Evropske lige ikada izbacilo Spartak (Foto: fksinfo.com)
Nogometaši Sarajeva će novu prepreku na evropskoj sceni imati u vidu dvomeča sa slovačkim Spartakom iz Trnave, a ovaj klub je već jako dobro poznat bosanskohercegovačkoj nogometnoj javnosti.
Spartaku će ovaj dvomeč u Konferencijskoj ligi protiv Bordo tima biti čak peti koji će igrati protiv timova iz BiH u poslijeratnoj historiji našeg nogometa.

Prvi put je ovaj slovački klub u BiH gostovao tuzlanskoj Slobodi u Ugljeviku prije tačno 20 godina, a radilo se tada o duelu Intertoto kupa. U Tuzli je Spartak slavio 1:0. U Trnavi je bilo 2:1 i tako eliminisao klub s Tušnja.

Za Slobodu, koju je s klupe vodio rahmetli Sakib Malkočević, su tada igrali igrači poput Mirsada Dedića, Nedžada Bajrovića, Gradimira Crnogorca, Darka Vojvodića i Marija Lamešića, koji je i bio strijelac gola u Trnavi.

Drugi put je Spartak u BiH stizao na megdan Olimpiku, s kojim se sastao u prvom pretkolu Evropske lige. Na Koševu je bilo 1:1 te je slovački tim upravo zbog tog gola u gostima i prošao dalje jer je u Trnavi bilo 0:0.

U timu trenera Mirze Varešanovića tada su bili Dejan Bandović, Bojan Regoje, Jadranko Bogičević, Srđan Stanić, Sulejman Smajić, Anel Hebibović, Dalibor Pandža i drugi.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Zrinjskom je Spartak gostovao u sezoni 2018/19, a ni Plemići nisu uspjeli da nadigraju rivala iz Trnave. U Mostaru je bilo 1:1, dok je Spartak u revanšu slavio s minimalnih 1:0 i prošao u drugo pretkolo.

Ognjen Todorović je bio strijelac gola za ekipu trenera Ante Miše Pod Bijelim brijegom, a pored njega su u ekipi bili i Pero Stojkić, Marin Galić, Miloš Filipović, Edin Rustemović, Nemanja Bilbija...

Foto: sport.sme.sk
Foto: sport.sme.sk

U sezoni 2019/20 Spartak je gostovao Radniku iz Bijeljine u prvom pretkolu Evropske lige. Prvi meč je odigran u Banjoj Luci i bh. timu su trijumf od 2:0 donijeli Nedim Mekić i Velibor Đurić, ali to nije bilo dovoljno Bijeljincima da prođu dalje.

Spartak je u revanšu anulirao prednost Radnika i nakon boljeg izvođenja penala prošao u drugo pretkolo.

Današnji trener Radnika Đurić tada je predvodio ekipu kao kapiten, na klupi je bio Mladen Žižović, a tim su, pored pomenutog Mekića, činili i Dalibor Kozić, Ivan Šubert, Slaviša Radović, Dejan Maksimović, Vladimir Bradonjić, Demir Peco i drugi.

Foto: Spartak Trnava
Foto: Spartak Trnava

Jedini dvomeč u kojem je neki tim iz Bosne i Hercegovine eliminisao Spartak jeste duel ekipe iz Trnave upravo protiv Sarajeva, koji je odigran u sklopu drugog pretkola historijskog prvog izdanja Evropske lige 2009. godine.

Tada je Bordo tim na Koševu slavio s minimalnih 1:0 golčinom Milana Muminovića, da bi u revanšu pogodak Adisa Jahovića u samom finišu, za konačnih 1:1, osigurao prolaz bh. predstavniku.

Pored navedenog dvojca, ekipu Sarajeva, koju je vodio Mehmed Janjoš, činili su i Muhamed Alaim, Sedin Torlak, Edin Dudo, Zoran Belošević, Ajdin Maksumić, Muhamed Džakmić, Damir Hadžić, Almir Pliska, Alen Avdić, Alen Škoro...

Foto: fksinfo.com
Foto: fksinfo.com

Tada je Sarajevo postalo prvi klub iz BiH koji je u Evropi eliminisao dva nositelja zaredom, pošto je poslije Spartaka savladao Helsingborg u trećem pretkolu.

Treba još spomenuti i da je Spartak davne 1968. godine snage odmjerio sa Željezničarom u Mitropa kupu te ga izbacio pobjedom od ukupnih 4:3.

Za nadati se da će Sarajevo i ovaj put biti uspješnije od predstavnika Slovačke te da će obradovati više od 20.000 gledalaca koji će u četvrtak pohrliti na najveći bh. stadion.

Utakmica se igra od 21 sat, a revanš susret je na rasporedu naredne srijede u Trnavi.