Svijet
11

Znak da je eskalacija bliže nego što se misli: U Libanu obustavljeni letovi, napad Izraela sve realniji

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dan nakon što je Izrael saopćio kako je Hezbolah izveo napad na Golanskoj visoravni te pri tome ubio dvanaestero djece, čini se kako eskalacija sukoba između Libana i Izraela nikada nije bila bliže.

Da je situacija napeta i da se u narednim danima mogu očekivati izraelski kontraudari na teritoriji Libana dokaz je i to što je libanska aviokompanija Middle East Airlines saopćila kako je odgodila povratak nekih letova koji su trebali sletjeti u Bejrut u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Aviokompanije koje posluju na Bliskom istoku često se odlučuju na ovakve korake u trenucima kada su odnosi između zemalja napeti i kada se očekuju raketni udari, a Izrael je već nekoliko puta naglašavao kako će se osvetiti Hezbolahu za napad.

Prvi koji je zaprijetio bio je premijer Izraela Benjamin Netanyahu koji je u subotu rekao kako će Hezbolah platiti kao nikada do sada zbog napada.

"Jasno sam stavio do znanja da Izrael neće dozvoliti da ovaj napad prođe jednostavno. Hezbolah će za to platiti visoku cijenu kakvu nisu platili do sada", poručio je izraelski premijer.