Nisu objavljeni dokazi
62

SAD priznale opozicionog kandidata kao novog predsjednika Venecuele

N. V.
Venecuelanska izborna vlast je nakon provedenih izbora i prebrojanih glasova proglasila Nicolasa Madura predsjednikom Venecuele. Zbog toga su u zemlji protesti, a međunarodna zajednica još nije dala podržala izborne rezultate. Šta više, SAD je sada dala podršku opozicionom kandidatu.

Sjedinjene Američke Države su podržale Edmunda Gonzaleza kao pobjednika predsjedničkih izbora, diskreditujući tako zvanične rezultate glasanja. Cilj je vjerovatno napraviti pritisak na venecuelansku izbornu komisiju kako bi pokazala dokaze na osnovu čega je Nicolasa Madura proglasila pobjednikom.

Američka objava uslijedila je nakon poziva više vlada, uključujući bliske Madurove saveznike, da Venecuelansko nacionalno izborno vijeće objavi detaljne podatke o prebrojavanju glasova, kao što je to činilo i tokom prethodnih izbora.

Izborno tijelo proglasilo je Madura pobjednikom u ponedjeljak, ali je glavna opoziciona koalicija nekoliko sati kasnije otkrila da ima dokaze za suprotno u obliku više od dvije trećine lista, koje je svaka elektronska glasačka mašina štampala nakon zatvaranja birališta.

"S obzirom na brojne dokaze, Sjedinjenim Državama i, što je najvažnije, narodu Venecuele je jasno da je Edmundo Gonzalez Urrutia osvojio najviše glasova na predsjedničkim izborima u Venecueli 28. jula", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u izjavi.