Podrška iz Irske
67

Oglasila se jedna od bokserki koje su uspjele pobijediti Imane Khelif: Ona ne vara, takva je rođena

E. B.
Amy Broadhurst i Imane Khelif
Amy Broadhurst i Imane Khelif
Alžirska bokserka Imane Khelif je ovih dana u centru pažnje nakon pobjede na Olimpijskim igrama u prvom kolu protiv Italijanke Angele Cerini.

Khelif (42-9), koju je Međunarodna bokserska federacija (IBA) izbacila sa Svjetskog prvenstva 2023. i zabranila učešće na Olimpijskim igrama, se pojavila u Parizu jer je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) raskinuo saradnju sa IBA-om i dozvolio joj nastup na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri.

IBA je suspendovala Khelif jer je ustanovljeno da pati od hiperandrogenizma, te da zbog toga ima XY hromozome, što znači da nije fer da se bori u ženskoj kategoriji.

Ipak, ona je nastupila i na sebe navukla gnijev većeg dijela sportske javnosti, a u njenu zaštitu je stala irska bokserka Amy Broadhurst.

Broadhurst je jedna od devet bokserki koje su uspjele pobijediti Imane Khelif, a ona je to učinila u finalu Svjetskog bokserskog prvenstva 2022. godine.

"Mnogo ljudi me pita o Imane Khelif. Mislim da ona nikoga ne 'vara'. Takva se rodila i to je nešto nad čime nema kontrolu. Činjenica da ima devet poraza dovoljno govori", poručila je Broadhurst i na taj način pružila podršku Alžirki u vremenu kada je ona na velikom udaru kritika.