Potvrda superiornosti
971

Đoković osvojio olimpijsko zlato i zaokružio kolekciju najvećih teniskih trofeja

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Srbijanski teniser Novak Đoković (2. ATP) osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu nakon što je danas u sjajnom finalu pobijedio Carlosa Alcaraza (3. ATP).

Finale je trajalo gotovo tri sata, a po setovima je bilo 7:6, 7:6 za 37-godišnjeg Đokovića koji je tako postao i najstariji osvajač zlatne olimpijske medalje.

Đoković je ujedno osvojio jedini veliki teniski trofej koji mu je nedostajao u njegovoj veličanstvenoj karijeri u kojoj je osvojio čak 24 Grand Slam turnira.

Oba tenisera su dobro i smireno ušla u meč i greške su bili sveli na minimum. Peti i šesti gem su donijeli uzbuđenja jer su obojica tenisera imali po tri break lopte. Ipak, niko nije došao do breaka, baš kao i Alcaraz u devetom gemu kada nije iskoristio čak pet break lopti.

Kod rezultata 6:5, Novak je imao i set loptu, ali je Španac to spasio pa se zaigrao tie-break. Potpunu dominaciju u tie-breaku imao je najbolji teniser svih vremena koji je uz dva mini breaka osvojio prvi set.

Za razliku od prvog seta u kojem su obojica tenisera imali bezbroj prilika za break, u drugom su obojica odlično servirala i gotovo bez ikakvih grešaka.

Tek je Alcaraz imao jednu break priliku koju nije iskoristio pa se očekivano zaigrao tie-breka. U njemu je ponovo Novak pokazao smirenost i pribranost pa je tako osvojio i drugi set te ujedno i meč koji mu je donio olimpijsko zlato.