Općina Trnovo
78

Šokantno otkriće istražitelja: Berilova pomoćnica u garaži čuvala urbanističke planove gradnje

D. Be.
Policijski službenici ispred Općine Trnovo (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Od ranih jutarnjih sati na više od 10 lokacija policijski službenici pod nadzorom tužitelja Tužilaštva Kantona Sarajevo vrše pretrese u okviru predmeta protiv sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.
Kako Klix.ba saznaje, osumnjičena je i Nađa Milišić, jedna od službenica Općine Trnovo i bliska saradnica načelnika Ibre Berila, koji je također među osumnjičenima.

Prema našim saznanjima, u privatnoj garaži Nađe Milišić, pomoćnice rukovodioca za geodetske, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Općine Trnovo, pronađeni su urbanistički planovi gradnje.

Ibro Berilo, Nađa Milišić, Nermin Demirović (bivši direktor Sarajevo šuma), Adis Mulaosmanović (Lok-pil d.o.o.) i Edina Džigal se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo ranije je saopćeno da se radi o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kako saznajemo osumnjičeni se terete da su prodavali odnosno kupovali državnu imovinu koja je pod privremenom zabranom raspolaganja na Bjelašnici.

Načelnik Trnova Ibro Berilo je prije nekoliko dana hospitaliziran na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a inače je opet kandidat za načelnički mandat na predstojećim lokalnim izborima.

Inače ovo je prvi predmet koji tužilaštvo radi u cilju zaštite državne imovine Bosne i Hercegovine.