Događaj u Imotskom
75

Milanović kritikovao korištenje ustaških obilježja na Thompsonovom koncertu: Plenković je odgovoran

S. M.
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kritikovao je korištenje ustaških pozdrava, obilježja i pjesama koje slave režim fašističke NDH na koncertu Marka Perkovića Thompsona u Imotskom.

Optužio je premijera hrvatske Andreja Plenkovića da je ustaški pozdrav (Za dom spremni) dobio dvostruku konotaciju.

"Ustaški pozdravi, obilježja i pjesme koje nedvojbeno slave režim tzv. Nezavisne Države Hrvatske, a što se sinoć na žalost moglo vidjeti i čuti u Imotskom, prije i tokom jednog koncerta, nemaju i ne smiju imati mjesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj", rekao je Milanović.

Naglasio je da ne smiju dobiti pravo javnosti bez sankcija, a da naročito ne smiju ostati bez reakcije državnih institucija koje su zadužene za javni redi i mir, odnosno provođenje zakona.

"Zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića, ustaški pozdrav dobio je dvostruke konotacije, a zapravo su tako otvorena vrata svima onima koji žele zloupotrijebiti uspomenu na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata", kazao je Milanović.

Dodao je da je žalosno gledati kako pojedinci i grupe nepromišljeno i za Hrvatsku štetno opet bacaju sjenu na njenu borbu za nezavisnost, a promovišu prodavače hrvatske zemlje iz daleke prošlosti kojih se, kako je naglasio, moraju sramiti.

"Tzv. NDH nema veze s modernom i suverenom Republikom hrvatskom i naša je dužnost svima koji to ne razumiju ponavljati istinu o prošlosti, u interesu hrvatske budućnosti", zaključio je Milanović.