Nakaradan sistem
46

Zoran Galić i Nezavisni odbor: Obavijest o penzionisanju tek nakon bjekstva

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Bjegunac od bh. pravosuđa zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić ove godine je stekao uslove za penziju i o tome je trebao pravovremeno obavijestiti Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH. Da se to desilo danas ne bi raspredali da li treba biti smijenjen ili razriješen.
Nakon što je pobjegao iz BiH gdje je trebao biti uhapšen u okviru akcije "Kings", Galić je putem advokata obavijestio Vijeće ministara BiH da traži razrješenje jer je stekao uslove za penziju.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH je svim državnim policijskim agencijama uputio direktivu da jednom godišnje dostavljaju podatke o radnom stažu rukovodilaca agencija. No, to očito niko ne poštuje, niti Nezavisni odbor ozbiljnije pristupa tom problemu.

Uprkos činjenici da su i direktor i zamjenik direktora SIPA-e stekli uslove za penziju, ranije nije pokrenuto njihovo razrješenje, a Ćulum se čak ponovo prijavio za direktora SIPA-e.

Činjenica je da većina rukovodilaca državnih policijskih agencija obavljaju svoje dužnosti iako su stekli uslove za penziju.

Prema tome, Nezavisni odbor ne radi ništa na sprovođenju zaključka koji su sami donijeli i uputili ga policijskim agencijama.

Zakon o policijskim službenicima BiH kaže da policijskom službeniku prestaje radni odnos, te automatski gubi status policijskog službenika i kada, između ostalog, navrši 65 godina života i zakonom propisani penzijski staž ili 40 godina penzijskog staža.

Zoran Galić je stekao uslove za penziju na osnovu 40 godina radnog staža.