Veliki derbi u finalu OI
466

Hrvatska u vaterpolskom klasiku pobijedila Mađarsku i zakazala borbu za zlato sa Srbijom

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vaterpolisti Hrvatske plasirali su se u veliko finale Olimpijskih igara nakon što su večeras u polufinalu savladali Mađarsku 9:8, a tako su zakazali veliki obračun sa Srbijom za zlatnu medalju.

Hrvatska je na početku prva stigla do gola preko Mare Jokovića, ali onda Mađarska kreira preokret i dolazi do 3:1. Barakude potom uzvraćaju serijom 2-0 preko Lorena Fatovića, a s rezultatom 3:3 okončana je prva četvrtina.

Na početku drugog perioda igre Marton Vamos vraća Mađarima prednost, a onda je u dobru seriju ušla Hrvatska, koja stiže do 6:5 golovima Fatovića, koji pogađa još dva puta zaredom, a onda i Marka Žuvele.

Na 7:5 je u 16. minuti povisio nevjerovatni Fatović, koji je tako već stigao do petog gola, a rezultat se nije mijenjao do odlaska na pauzu između dva poluvremena.

Uspijevala je tokom treće četvrtine Mađarska u dva navrata zaostatak spustiti na jedan gol, ali u posljednji period igre se ipak ušlo s vodstvom Hrvatske od 9:7 jer je Marko Bijač odbranio sedmerac Mađarima u posljednjim sekundama trećeg.

Adam Nagy je četiri i po minute prije kraja meča pogodio za 9:8 i dramu u finišu, ali Mađari nisu uspjeli izboriti poravnanje i produžetak.

Nezaustavljivi Fatović je sa pet golova iz pet pokušaja bio junak Barakuda, a dva gola je postigao Luka Bukić.

Kod Mađarske su sa po dva gola prva imena bili Vamos i Szilard Jansik.

Finale Hrvatske i Srbije igra se u nedjelju od 14 sati.