Zabrinjavajuća situacija
142

Vatra na Tjentištu prijeti da zahvati i Nacionalni park Sutjeska, traži se pomoć helikoptera iz Srbije

S. Š.
Izvor: RTRS
Izvor: RTRS
Na Tjentištu je buknuo je požar, a kako vatrena stihija prijeti da zahvati sve šire područje i uđe u Nacionalni park "Sutjeska", u gašenje požara uključile su se i mnoge vatrogasne ekipe.

U gašenje požara uključeni su i pripadnici Helikopterskog servira Republike Srpske koji su angažovani od ranih jutarnjih sati.

Također, vatru gase i Teritorijalno-vatrogasno spasilačka jedinica, dobrovoljno vatrogasno društvo, Civilna zaštita Foča i radnici NP "Sutjeska". U toku dana su u pomoć su stigli i vatrogasci iz Gacka.

Vatru na Zelengori gasi helikopter, stigli i vatrogasci iz Gacka #RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Sunday, August 11, 2024

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Boris Trninić upozorio je da u Nacionalnom parku "Sutjeska" na lokalitetu Tjentišta gori stoljetna crnogorična šuma i da je neophodno hitno angažovanje helikoptera za gašenje požara Helikopterske jedinice MUP-a Republike Srbije kakao bi pomogao Helikopterskom servisu RS-a i ljudstvu angažovanom na terenu.

"U proteklih 48 časova ulažu se ogromni napori da se spriječi širenje požara na Tjentištu. Ljudski i tehnički resursi si skoro iscrpljeni i ukoliko ne bude angažovan veći vazduhoplov za gašenje požara iz Srbije može doći do ekološke katastrofe u prašumi Perućica i na cijeloj teritoriji Nacionalnog parka Sutjeska", naveo je Trninić.

Helikopter i danas gasi požar na Zelengori #RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Sunday, August 11, 2024

Direktor NP Sutjeska Zoran Čančar za ATV kaže da je stanje na Zelengori loše, a da gašenje požara dodatno otežava vjetar.

Ministar ekonomije i vanjske trgovine BiH Staša Košarac je zatražio od ostalih ministara u Vijeću ministara da hitno i bez odgađanja postupe u skladu sa nadležnostima i u najkraćem roku odobre angažman helikoptera MUP-a Srbije koji će pomoći u gašenju požara u Nacionalnom parku "Sutjeska", jer će u protivnom katastrofa koju izazove požar biti ogromna.

Požar na obroncima Zelengore #RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Sunday, August 11, 2024

Košarac je naveo da procjene na terenu govore da širenje požara može zaustaviti jedino helikopter MUP-a Srbije čiji je kapacitet vedra 5.000 litara, što je, prema njegovim riječima, veće od kapaciteta helikoptera Oružanih snaga BiH.