BiH i dalje bez odličja
171

Pogledajte kompletnu listu osvajača medalja na OI u Parizu, posljednji meč odlučio najboljeg

H. H.
Američke košarkašice i košarkaši zajedno su proslavili novo zlato za SAD (Foto: EPA-EFE)
Američke košarkašice i košarkaši zajedno su proslavili novo zlato za SAD (Foto: EPA-EFE)
Pobjedom u finalu protiv Francuske na posljednjem meču OI u Parizu, košarkašice SAD-a osigurale su svojoj zemlji da opet završi na vrhu liste osvajača medalja.

Ovo je bilo 40. zlato za SAD, isti broj zlata osvojila je i Kina, no SAD su osvojile 44 srebra, a Kina 27 i to je bilo presudno.

Bitno je naglasiti da ukupan poredak na tabeli medalja ne zavisi isključivo o njihovom broju već prioritet ima broj zlatnih medalja, te je npr. Srbija ispred Hrvatske uprkos ukupnom manjem broju medalja.

[TWITTER]1822655558828138675[/TWITTER]

Iza SAD-a i Kine na listi osvajača medalja slijede Japan, Australija, Francuska, Nizozemska, Velika Britanija, Južna Koreja, Italija, Njemačka itd.

Kompletnu listu osvajača medalja možete pogledati ovdje.

Što se tiče zemalja iz regiona, Srbija je Olimpijske igre u Parizu završila sa pet osvojenih medalja i zauzela je 27. mjesto. Srbi imaju tri zlata, jedno srebro i jednu bronzu, te su po tome najbolji u regionu.

Hrvatska je zauzela 30. poziciju, i to sa po dvije zlatne i srebrne medalje i tri bronzane.

Na trećem mestu od bivših jugoslovenskih republika je Slovenija sa dva zlata i jednim srebrom (ukupno 34. pozicija), Kosovo je 73. sa jednim srebrom i bronzom, dok Crna Gora, Sjeverna Makedonija, te Bosna i Hercegovina nisu uspjele da se okite medaljama.

Ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara u Parizu održat će se večeras u 21 sat.