Meč drugog kola
298

Show sjajnog Guliashvilija i pobjeda Sarajeva na gostovanju kod Sloge

N. K.
Foto: FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo
Nogometaši Sarajeva pobijedili su na stadionu Luke u drugom kolu Wwin lige BiH ekipu Sloge rezultatom 3:1 te tako sjajno otvorili sezonu s maksimalnih šest bodova.

Sarajevo je od početka utakmice igralo ofanzivno, a do vodstva su došli nakon prekida kada je Čelik odigrao glavom povratnu za Soldu koji posprema loptu u mrežu za 1:0.

Uslijedio je potom show Guliashvilija koji je u tri minute postigao dva pogotka. Prvo je majstorski zaobišao golmana nakon proigravanja Kyemereha, a onda postigao i prelijep pogodak iz velike udaljenosti za velikih 3:0.

Sloga je uspjela golom Grabeža tri minute prije odlaska na odmor smanjiti rezultat nakon velike greške golmana Rockova koji je "zaplivao" prilikom ubačaja iz kornera.

Iako je trener domaćih Vlado Jagodić napravio trostruku izmjenu na poluvremenu, to mu nije donijelo rezultata pa je Sarajevo mirno privelo utakmicu kraju za nova tri boda. Vrijedi istaći da je u sudijskoj nadoknadi utakmice Kuprešak dobio drugi žuti karton i crveni pa je Bordo tim posljednje dvije minute igrao s igračem manje.

Sarajevo sada ima šest bodova iz prve dvije utakmice, dok je Slogi ovo bio prvi susret u prvenstvu i prvi poraz. U narednom kolu Sarajevo dočekuje GOŠK, dok će Sloga gostovati Posušju.

Rezultat i strijelci:

Sloga - Sarajevo 1:3 (Grabež 42' - Soldo 17', Guliashvili 32', 34')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

90+4' - Gotova je utakmica, Sarajevo je pobijedilo rezultatom 3:1!

90+2' - Kakva glupost rezerviste Kuprešaka. U sudijskoj nadoknadi je dobio drugi žuti karton i automatski crveni.

90' - Igrat će se još četiri minute sudijske nadoknade.

89' - Posljednja izmjena kod Sarajeva. Umjesto Guliashvilija ušao je Tiro.

87' - Velika šansa za Slogu! Milosavljević je silovito šutirao s ivice šesnaesterca, ali je Rockov sjajno intervenisao i iskupio se za grešku kod gola.

81' - Dvostruka izmjena kod Sarajeva. Izašli su Čataković i Đorđević, a ušli su Mehmedović i Renan Oliveira.

80' - Ulazimo u završnicu utakmice. Sloga ne uspijeva opasnije zaprijetiti odlično postavljenoj odbrani Sarajeva.

71' - Odlična šansa sada i za Slogu! Vidić i Jović su odigrali sjajnu akciju, ali je Jović u posljednji trenutak bio izblokiran.

68' - Kuprešak je drugi igrač sa žutim kartonom na utakmici.

64' - Ponovo ogromna prilika za Sarajevo! Čataković je dočekao ubacivanje s lijeve strane, a onda šutirao. Ipak, Pavlović je i ovaj put izašao kao pobjednik.

61' - Dvostruka izmjena kod Sarajeva. Izašli su Kyeremeh i Anđušić, a ušli su Julardžija i Kuprešak. Kod Sloge je Milosavljević ušao u igru umjesto Veselinovića.

57' - Velika šansa za Sarajevo! Guliashvili je sjajno istrčao kontru i potom odlično uposlio usamljenog Đorđevića. Veznjak Sarajeva je odmah silovito šutirao, ali je Pavlović bio na mjestu.

55' - Prvi žuti karton na utakmici. Đorđević je prekinuo kontru Sloge i sudija nije imao dilemu.

51' - Sličan početak drugog poluvremana kao što je bio start utakmice. Igra se uglavnom na sredini terena.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme! Trostruka izmjena kod Sloge. Izašli su Đekić, Milanović i Popara, a ušli su Omić, Ristić i Predragović.

Foto: FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo

45+3' - Gotovo je prvo poluvrijeme!

45' - Igrat će se još tri minute sudijske nadoknade.

43' - GOOOOL! Sloga je smanjila, a strijelac je Grabež! Bio je to korner za Slogu, golman Rockov očajno procijenio loptu i "zaplivao", a Grabež je sve pratio i poslao loptu u mrežu.

34' - GOOOOOL! Sarajevo vodi 3:0, a strijelac je ponovo Guliashvili! Ponovo je Gruzijac bio u prvom planu. Beganović mu je odigrao povratnu loptu s desne strane, a Guliashvili je fenomenalno pogodio u surpotni ugao za 3:0. Katastrofa Sloge.

Foto: FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo

32' - GOOOOOL! Sarajevo vodi 2:0, a strijelac je Guliashvili! Sloga je pogriješila na sredini terena, a Sarajevo izvelo munjevitu kontru. Kyeremeh je sjajno povukao pa pravovremeno uposlio Guliashvilija koji zaobilazi golmana i posprema loptu u mrežu za 2:0.

27' - Sarajevo dominira i nakon vodećeg gola. Imali su nekoliko dobrih pokušaja, ali bez većih opasnosti po gol Sloge. Sudija je sada napravio i pauzu za osvježenje, što nije iznenađenje jer se igra u nehumanim uslovima po nesnosnoj vrućini.

22' - Velika prilika za Sarajevo! Ponovo je Bordo tim dobro izveo prekid. Lopta je na kraju došla do Bubanje koji je iz blizine ipak loptu poslao pored gola. Sloga je sada imala dosta sreće.

18' - GOOOOOL! Sarajevo vodi 1:0, a strijelac je Soldo! Bio je to slobodni udarac kojeg je izveo Đorđević, lopta je potom došla do Čelika koji glavom vraća usamljenom Soldi kojem nije bilo teško da pospremi loptu u mrežu za slavlje gostiju.

Foto: FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo

15' - Nije se mnogo toga vidjelo na početku utakmice. Dosta se igra presijeca prekršajima, a igrači dosta griješe u pasovima.

11' - Izuzetno se grubo igra. Već je napravljeno sedam prekršaja. Sloga dva, a Sarajevo pet.

9' - Solidan pokušaj Jovića s velike udaljenosti, ali nije bilo problema za Rockova.

6' - Početno je ispitivanje snaga. Sarajevo ima očitu želju za ofanzivom i već su izveli jedan korner, ali još čekamo na opasnosti pred golovima.

1' - Počela je utakmica! Nesnosna je vrućina u Doboju i igrači će imati težak zadatak danas. Inače, igrači Sarajeva su na teren izašli u majicama s likom Dženana Uščuplića, nedavno tragično stradale legende Bordo tima.

Foto: FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo

17:25 - Glavni sudija utakmice je Frano Jelić iz Širokog Brijega, a pomoćnici su mu Nebojša Žugić (Banja Luka) i Amer Macić (Mostar). VAR sudija je Luka Bilbija iz Prijedora, kojem će asistirati Arnel Novalić iz Doboja.

17:20 - Sarajevo je u maju uspjelo savladati Slogu u gostima rezultatom 1:0, a prethodno je ekipa iz Doboja dosta dobro izlazila u susretima s Bordo klubom. Tako su u četiri utakmice od oktobra 2022. do oktobra 2023. godine ostvarili čak tri pobjede uz jedan remi.

17:15 - Za razliku od Sloge, Sarajevo je već odigralo pet takmičarskih utakmica. Prvo su u Evropi prošli ekipu Aktobea, a onda ispali od Spartaka iz Trnave. Ipak, brzo su se oporavili budući da su u prošlom kolu bez puno problema pobijedili Slobodu te žele i danas ostvariti prvi gostujući trijumf u prvenstvu.

17:10 - Sloga nije igrala utakmicu prvog kola novog prvenstva jer je njen domaćin Zrinjski tražio odgodu zbog evropskih obaveza. Ekipa Vlade Jagodića je tako imala dovoljno vremena da se još više spremi za ulazak u novu sezonu u kojoj žele ponoviti uspjeh iz prošle kada su bili jedno od prijatnijih iznenađenja.

17:05 - Stigli su i sastavi. Trener Sloge Vlado Jagodić je odlučio izvesti ekipu u sastavu: Bojan Pavlović, Slobodan Đekić, Mladen Veselinović, Dejan Popara, Milan Milanović, Josip Kvesić, Srđan Grabež, Dejan Milićević, Toni Jović, Boris Varga i Dejan Vidić.

S druge strane, trener Sarajeva Zoran Zekić napravio je tri promjene u odnosu na susret iz prošlog kola protiv Slobode. Čataković, Anđušić i Čelik su u ekipi umjesto Unušića, Hamzića i Kuprešaka.

U prvom sastavu Bordo tima su: Emil Rockov, Hamza Čataković, Francis Kyeremeh, Aleksandar Đorđević, Filip Jović, Giorgi Guliashvili, Amar Beganović, Vinko Soldo, Vladan Bubanja, Nemanja Anđušić i Nidal Čelik.

17:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice drugog kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Sloge i Sarajeva. Susret koji se igra na stadionu Luke počinje u 17:30 sati.