Počinje 16. augusta
62

Ovo su najvažnije informacije koje trebate znati o programu SFF-a: Šta i gdje pogledati

N. O.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sarajevo Film Festival počinje ovog petka, a otvorit će ga film Danisa Tanovića "Nakon ljeta". Pored ovog, bogati program festivala donosi pregršt filmova koje vrijedi pogledati, a u nastavku donosimo informacije gdje i kada.
Festivalska atmosfera već se osjeti u gradu, a uz najavljene dolaske holivudskih zvijezda poput Meg Ryan - filmska magija vraća se u Sarajevo. Uz Ryan, crvenim tepihom prošetat će i domaće i regionalne filmske zvijezde, a program obećava sadržaj za svakoga.

Upravo će tokom trajanja festivala Klix Studio ugostiti neke od najznačajnijih gostiju SFF-a, a intervjue ćete, kao i dosad, moći pratiti na portalu Klix.ba, YouTube kanalu, kao i ostalim platformama.

Dok su brojni građani jučer u redovima čekali otvorenje box officea kako bi na vrijeme ugrabili karte za filmove koji će se prikazati tokom 30. izdanja SFF-a, za one koji se još uvijek nisu odlučili - evo najzanimlivijih naslova koje donosi program:

"Nakon ljeta" komična je drama Danisa Tanovića o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje obiteljskog nasljedstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom.

Film će u Sarajevu istovremeno biti prikazan u petak, 16. augusta u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu Stari Grad i u Ljetnom kinu Centar Safet Zajko, a njegovom premijerom počinju projekcije Sarajevo Film Festivala i u Mostaru – u BH Telecom Ljetnom kinu Mostar i u Tuzli - u Bingo Ljetnom kinu Tuzla.

"Obiteljska terapija" Sonje Prosenc dio je takmičarskog programa SFF-a, a na rasporedu je u Narodnom pozorištu u subotu 17. augusta u 19 sati, kao i 20. augusta u Cineplexxu u 15 sati.

Obitelj slovenačkih novobogataša živi u staklenoj kući i oko sebe širi energiju ravnodušne superiornosti. Njihov život služi kao satirična pozadina za duhovitu obradu premise Pasolinijevog filma "Teorema" mladi stranac useljava se u dom jedne obitelji, narušava obiteljsku dinamiku i razotkriva njihove disfunkcionalne odnose i haos koji se kriju ispod površine njihovog života. Kroz priču o jednoj obitelji, ovaj tragikomični film propituje aktuelne društvene probleme.

"Američka fikcija" - Open Air program donosi film Corda Jeffersona u subotu u 20:30 sati.

Zasnovan na romanu "Brisanje" Percivala Evertta, film "Američka fikcija" duhovit je rediteljski prvenac Corda Jeffersona koji se konfrontira s opsesivnim impulsom naše kulture da ljude svodimo na naglašene stereotipe. Zvijezda filma je Jeffrey Wright u ulozi Monka, frustriranog književnika koji je umoran od toga što sistem profitira od "crnačke" zabave zasnovane na starim i uvrjedljivim klišejima. Kako bi dokazao svoju tvrdnju, Monk pod pseudonimom piše vlastitu "crnačku" knjigu koja ga smješta u središte hipokrizije i ludila koje tvrdi da prezire.

"Backup" Faruka Sokolovića će biti prikazan 17. augusta u Ljetnom kinu Stari Grad u 20:45 sati.

Žanrovski psihološki triler se prvenstveno bavi traumom koja je proživljena i preživljena, ali koja tek treba da bude prevaziđena. Oslobađanje tereta i okova prošlosti je ono što gotovo svi likovi u filmu priželjkuju. Priča filma doživljajem otvara potrebu za preispitivanjem vlastitog životnog putovanja i traganjem za mirom, praštanjem, pokajanjem i ljubavlju.

"Velika sedmica" Andreia Cohna na rasporedu je 18. augusta te 21. augusta u Cineplexxu.

Velika sedmica, negdje u Rumuniji, početkom 19. vijeka. Jevrej Leiba, vlasnik prenoćišta, u napetim je odnosima sa svojim uposlenikom, kršćaninom Gheorgheom, usljed čega ga odluči otpustiti. Osvetoljubivi Gheorghe zaprijeti Leibi da će se vratiti na uskršnje veče da sa njim "sravni" račune. Zbog te prijetnje Leiba gubi vjeru u mogućnost suživota sa svojim neprijateljski i antisemitski nastrojenim okruženjem. Od toga trenutka Leiba sve teže razlikuje stvarnu opasnost od vlastitog osjećaja ugroženosti te doživljava transformaciju koja će imati ekstremne posljedice.

Film "Stranputice" Alexandera Paynea bit će prikazan u Narodnom pozorištu u nedjelju, 18. augusta, u 21:30 sati.

Neuspješni pisac i obožavatelj vina Miles vodi svoga prijatelja Jacka uoči njegovog vjenčanja na putovanje u vinarski okrug. Dok se Miles želi opustiti i uživati u vinu, Jack žudi za posljednjom aferom prije vjenčanja. Uskoro, Jack počne spavati sa Stephanie, a njena prijateljica Maya zbližava se sa Milesom. Dvije žene pobjesne kada Miles nehotice otkrije da se Jack uskoro ženi, što čitavo putovanje baca u haos.

"Arkadija" Yorgosa Zoisa dio je takmičarskog programa i prikazuje se u ponedjeljak, 19. augusta, u Narodnom pozorištu u 19 sati, kao i 21. augusta u Cineplexxu u 18 sati.

Šarmantna neurologinja Katerina i veoma cijenjeni bivši doktor Yannis putuju u napušteno odmaraliste pored mora. Na putu do tamo, dok se u kasnu jesen voze pješčanim dinama, u njihovom autu vlada tišina adekvatna nelagodnom povodu njihovog putovanja. Naime, Yannisa su pozvali da u lokalnoj bolnici maloga primorskog grada identifikuje žrtvu tragične nesreće. Nakon što im lokalni policajac saopšti da je žrtva vozilom sletjela preko ograde kamenog mosta i povede ih u mrtvačnicu, Katerinina najgora sumnja se obistinjuje. Zajedno sa Yannisom, ali također i sama, noćima posjećuje misteriozni, rustikalni bar na plaži po imenu Arkadija, kako bi sklopila dijelove zagonetke i razotkrila dirljivu priču o ljubavi, gubitku, prihvatanju i pomirenju s istinom.

"Sveti elektricitet" koji je režirao Tato Kotetishvili prikazuje se u Narodnom pozorištu u 21:30 sati u ponedjeljak, 19.08, kao i u utorak, 20.08. u 18 sati u Cineplexxu.

Nakon što mladić Gonga i njegov rođak Bart na otpadu staroga metala pronađu kofer pun zahrđalih križeva, Bart dolazi na ideju da ih pretvori u neonska raspela i prodaje ih od vrata do vrata naivnim stanovnicima Tbilisija. Njihov križarski put kroz gradska predgrađa prerasta u potragu za ljubavlju i prijateljstvom.

"Gym" Srđana Vuletića bit će premijerno prikazan u kinu na Metalcu u ponedjeljak (19.08.) u 20:30 sati. Potom na rasporedu je 20. augusta u Ljetnom kinu u centru Safet Zajko u 20:30, u Ljetnom kinu Centar u 21 sat, 21. augusta u Dječijoj kući Novo Sarajevo u 21 sat, 22. augusta u Cineplexxu u 21 sati.

Riki je konobar u posrnuloj ketering kompaniji. Njegov mizogini kolega i budući zet Ado želi spasiti firmu tako što će prebiti vrhunsku slastičarku Melisu, bivšu saradnicu, i natjerati je da ponovo radi s njima. Svi uposleni odbace plan kao totalno glup i besmislen. Međutim, Ado je uporni divljak i njegove kolege znaju da on neće stati dok ne bude silom zaustavljen. Riki je razapet između osjećaja za pravdu i normi u kojima tolerišemo familiju i prijatelje bez obzira na to šta oni rade.

"Selo pokraj raja" u režiji Moa Harawea 20. augusta posjetitelji festivala će moći pogledati u Narodnom pozorištu u 19 sati.

U vjetrovitom somalijskom selu, članovi novouspostavljene porodice moraju navigirati između svojih različitih aspiracija i kompleksnog svijeta koji ih okružuje. Ljubav, povjerenje i izdržljivost pomažu im da se kreću svojim životnim putevima.

"Imaš poštu" u kojem glavnu ulogu tumači Meg Ryan bit će prikazan u Ljetnom kinu Coca-Cola 20. augusta u 20:30.

Kathleen Kelly mrzi Joea Foxa, vlasnika lanca knjižara Fox koji uskoro otvara jednu od svojih podružnica preko puta njene male prodavnice dječijih knjiga. Međutim, nakon što se upoznaju na internetu, nesvjesni pravog identiteta onog drugog, njih dvoje započinju intenzivnu online romansu. U konačnici, Joe saznaje da je očaravajuća žena sa kojom je u vezi zapravo njegova poslovna suparnica. To ga prisiljava da pomiri animozitet koji osjeća prema njoj u stvarnom životu sa ljubavlju koju je pobudila u njemu u virtuelnom svijetu.

"Redakcija" Romana Bondarchuka na rasporedu je 21.08. u Narodnom pozorištu u 19 sati te 22.08. u Cineplexxu u 15 sati.

Mladi prirodoslovnjak Yura svjedoči zločinu dok traga za primjercima ugrožene vrste mrmota u divljim stepskim predjelima južne Ukrajine. Odlučan da razotkrije istinu o onome čemu je svjedočio, Yura svoju fotodokumentaciju s mjesta zločina nosi u redakciju lokalnih novina. Međutim, ubrzo shvata da tamo nema nikoga zainteresovanog za istjerivanje pravde. Dok se iza brda valja veliki rat, životno naivni Yura podliježe zovu lažnih vijesti, "ukradenih" izbora i misterioznih kultnih rituala. U potrazi za istinom, naš bi junak trebao pronaći odgovor na pitanje da li je i sam predstavnik ugrožene vrste dobroga čovjeka ili tek obični gubitnik.

"Majka Mara" Mirjane Karanović na rasporedu je 21:30 sati u Narodnom pozorištu 21.08., a 22.08. u Cineplexxu u 18 sati.

Mara, uspješna poslovna žena i samohrana majka, skrhana je preranom smrću svoga sina Nemanje. Emotivno se otuđuje i odbija komunicirati sa porodicom i prijateljima. Nakon što upozna Milana, Nemanjinog bliskog prijatelja, u odnosu sa njim pronalazi utjehu i mir. Kako se njih dvoje zbližavaju otkrivaju sve više činjenica o Nemanjinom životu i smrti što Mari pruža priliku da se suoči sa vlastitim životom i emocijama.

"Barton Fink" u kojem glumi dobitnik Počasnog Srca Sarajeva John Turturro bit će prikazan 21. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola.

U New Yorku 1941. mladi scenarista Barton Fink postiže iznenadan uspjeh sa dramom koja slavi običnog čovjeka. To privlači pažnju Hollywooda i Barton dobija poziv da za Wallacea Beeryja napiše scenarij o hrvanju. Film "Barton Fink" prati njegovu borbu sa spisateljskom blokadom, Hollywoodom i susjedom u hotelu u kojem živi, a koji ga upućuje u tamnu stranu hrvanja i života.

"Djeda mraz u Bosni" Emira Kapetanovića na rasporedu je u Ljetnom kinu Stari Grad 21. augusta u 20:45 sati.

"Djeda Mraz u Bosni" Emira Kapetanovića je crna komedija koja priča priču o glumačkoj družini koja pokušava donijeti blagdansku radost u zemlji podijeljenoj nakon rata i religijski podijeljenoj, igrajući predstavu za djecu o Djedu Mrazu.

"Tri kilometra do kraja svijeta" također je dio Takmičarskog programa, a bit će prikazan u NPS u 19 sati 22. agusta.

U New Yorku 1941. mladi scenarista Barton Fink postiže iznenadan uspjeh sa dramom koja slavi običnog čovjeka. To privlači pažnju Hollywooda i Barton dobija poziv da za Wallacea Beeryja napiše scenarij o hrvanju. Film BARTON FINK prati njegovu borbu sa spisateljskom blokadom, Hollywoodom i susjedom u hotelu u kojem živi, a koji ga upućuje u tamnu stranu hrvanja i života.

"Drugi čin" na rasporedu je u četvrtak u Ljetnom kinu Coca-Cola u 20:30 (22.08.), kao i u Ljetnom kinu Safet Zajko u istom terminu.

Florence želi upoznati svoga oca s Davidom, muškarcem u kojeg je ludo zaljubljena. Ali Davida Florence ne privlači i želi je baciti u zagrljaj svome prijatelju Willyju. Njih četvoro se nalaze u jednom restoranu usred nedođije.

Cijeli program i raspored prikazivanja filmova možete pronaći na linku.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta.

SFF