Savjeti stručnjaka
41

Kako efikasno ukloniti mrlju od laka za nokte s tepiha

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ukoliko se vaš lak za nokte prolio po tepihu, nemojte brinuti. Postoji način da vaš tepih vrati "stari sjaj".
Predsjednik kompanije za profesionalne usluge čišćenja "Madame Paulette" John Mahdessian rekao je da prije nego što upotrijebite bilo kakva sredstva, morate ukoloniti lak što je više moguće.

"Ukolnite lak što više možete. Rad s manjim alatom spriječit će vas da raširite lak i povećate mrlju. Čitajte upute za uklanjanje svježih ili osušenih mrlja od laka za nokte", naveo je.

Naučnica u kompaniji "Tide" Jennifer Ahion preporučuje da mrlju od laka tretiramo alkoholom ili otopino za hemijskom ćišćenje. Za čišćenje laka s tepiha potrebni su vam kašika ili špartla, etilni alkohol koji se koristi u kućanstvu, otopina za hemijsko čišćenje, bijela tkanina ili papirnati ubrus i peškir.

Prije nego počnete, pogledajte etiketu svog tepiha da vidite je li sigurno nastaviti. Ako materijal predmeta sadrži acetat, triacetat ili modakril, nemojte koristiti otopinu. Umjesto toga, obratite se stručnjacima za profesionalno čišćenje.

Ako vaš tepih ne sadrži te materijale, prvenstveno morate osigurati da određeno sredstvo za uklanjanje mrlja s tepiha koje ćete koristiti neće uzrokovati promjenu boje. Da biste to učinili, namočite bijelu krpu ili papirnati ubrus u otopinu i ispitajte postojanost boja na neupadljivom dijelu tepiha. Ako se boja ne skine s ručnika, možete nastaviti s čišćenjem.

Pažljivo uklonite što više možete viška laka za nokte pomoću papirnatog ubrusa, kašike ili špartle. Ne trljajte mrlju u tepih, jer će to samo raširiti lak za nokte u vlakna tepiha. Dodajte otopinu za hemijsko čišćenje ili alkohol na krpu ili papirnati ručnik. U slučaju da se radi o većoj površini, dodajte sredstvo izravno na mrlju.

Nježno obrišite mrlju krpom ili papirnatim ubrusom kružnim pokretima, izvana prema unutra, kako biste spriječili širenje mrlje. Dok tapkate, lak za nokte će se prenijeti s tepiha na tkaninu. Ponavljajte dok se mrlja ne ukloni. Ako se krpa počne sušiti, po potrebi možete dodati još otopine. Kada je gotovo, izlijte dovoljno tople vode na mjesto gdje je bila mrlja, da uklonite višak otopine i osušite peškirom .