Izbacili su Farane
4.1k

Borac ostvario historijski uspjeh i osigurao grupnu fazu u Evropi!

D. P.
Foto: Siniša Pašalić/Ringier
Foto: Siniša Pašalić/Ringier
Nogometaši banjalučkog Borca ostvarili su historijski uspjeh pobjedom nad Klaksvikom rezultatom 3:1 (ukupno 4:3) i tako osigurali grupnu fazu najmanje u Konferencijskoj ligi, a istovremeno prošli u play-off Evropske lige.

Borac je večeras imao zlatnu šansu da eventualnom pobjedom protiv Klaksvika izbori historijski plasman u grupnu fazu. Na kraju je to uspio i učiniti i to nakon produžetaka.

Banjalučki tim je bolje otvorio utakmicu i već u ranoj fazi došao do željenog vodstva. Igrao se 17. minut kada je Nikola Srećković pogodio sjajno nakon kornera i uigrane akcije Banjalučana.

Uslijedile su još dvije velike šanse za Borac kojima se mogao ovjeriti plasman dalje. Prvo je Jovo Lukić propustio zicer u 32. minuti kada je sam dočekao ubačaj s desne strane, ali s vrha peterca šutirao je glavom pored gola.

Drugu veliku šansu u prvom dijelu imao je Srđan Grahovac, ali je njegov udarac iz peterca izblokiran i otišao u korner. Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor.

Na otvaranju drugog dijela Borac je mogao udvostručiti prednost, ali je šut Barta Meijersa iz voleja s 25 metara otišao pored gola gostiju. Uslijedila je kazna.

Pravi muk u Banjoj Luci nastao je u 53. minuti kada je Deni Pavlović glavom pogodio za 1:1.

Borac je već u narednom napadu postigao gol, ali je Srećkoviću ovoga puta poništen zbog VAR odluke i dosuđenog ofsajda.

Uslijedile su nevjerovatne minute gostujućeg golmana. Jensen je odbranio četiri velike šanse igračima Borca u samo sedam minuta i činilo se da je večeras nemoguće savladati ga.

Kada se činilo da više nećemo gledati golove, Stefan Savić sjajno pogađa u 82. minuti za vodstvo domaćina. Odlično mu je petom povratnu ostavio Esmir Hasukić.

Rezultat 2:1 bio je i konačni nakon 90 minuta igre, pa se pristupilo produžecima jer je i prvi duel na Farskim Ostrvima završen istim rezultatom u korist domaćina.

Borac je na fantastičan način otvorio produžetke. Već u drugoj minuti Bart Meijers pogađa glavom za ludnicu u Banjoj Luci.

Farani su tokom cijela dva produžetka pokušali da dođu do poravnanja, ali nisu uspjeli, tako da je Borac ostvario najveći uspjeh u historiji.

Pred Borcem je sada play-off Evropske lige i dueli protiv Ferencvaroša, ali i u slučaju poraza, igrat će grupnu fazu Konferencijske lige. Banjalučani su tako postali drugi predstavnik Bosne i Hercegovine nakon Zrinjskog prošle godine koji je zaigrao u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja.

Rezultat i strijelci:

Borac - Klaksvik 3:1 (Srećković 17', Savić 82', Meijers 92' / Pavlović 53')

Utakmica iz minute u minutu:

114' - Šansa utakmice za Klaksvik. Williams je glavom šutirao sa sedam metara i tik pored stative Borca.

113' - Nema nikakve igre, niti prilika. To je ono što odgovara Borcu.

Počeo je drugi produžetak.

Prvi produžetak je završen. Još 15 minuta dijeli Borac od plasmana u grupnoj fazi.

104' - Odličan trk Kulašina, ali je uspio izboriti samo korner.

98' - Klaksvik je sada preuzeo kontrolu igre, ali prilika nema. Bacili su sve karte u napad.

92' - GOOOOOOOOOL! Bart Meijers pogađa glavom za vodstvo Borca rezultatom 3:1. Ovo je rezultat koji vodi Banjalučane u grupnu fazu.

91' - Počeo je prvi produžetak.

Kraj regularnog toka, gledat ćemo produžetke.

90+6' - Nema mnogo igre u sudijskoj nadoknadi.

90' - Sedam minuta nadoknade.

87' - Borac napada u finišu i želi gol za plasman dalje. Ovaj rezultat (2:1) vodi nas u produžetke.

82' - GOOOOOL! Stefan Savić fantastičnim golom vraća Borac u igru. Rezultat je 2:1. Hasukić je petom ostavio povratnu loptu, a Savić divno pogađa udarcem van kaznenog prostora.

74' - Jensen ponovo pravi dvije nevjerovatne odbrane! Prvo nakon udarca Savića s distance, a onda i nakon udarca Jovića iz peterca.

69' - Nevjerovatne odbrane Jensena! Danac spašava prvo šut Caroline, a onda u nastavku napada i udarac Borca iz peterca.

65' - Borac silovito napada, ali nema velikih prilika. Očigledno će Banjalučani sve karte baciti u napad jer više nemaju šta čekati.

57' - VAR poništio gol Borca! Srećković je postigao drugi gol za Banjalučane, zastavica je ostala dolje, ali je VAR procijenio da je bila ofsajd pozicija i nema vodstva.

53' - GOOOL! Gosti su poravnali nakon kornera, a Pavlović je strijelac za Klaksvik.

48' - Zamalo jedan od najljepših golova godinama unazad u Banjoj Luci. Meijers je uhvatio volej s 25 metara udaljenosti, ali lopta odlazi tik pored stative. Mogao je Borac do željenog rezultata.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena! Trenutno je 1:0 za domaćina, a to je rezultat koji nas vodi u produžetke.

45' - Tri minute nadoknade prvog poluvremena.

43' - Grahovac u odličnoj prilici, ali je njegov udarac s vrha peterca skrenut u korner.

38' - Gosti sve opasniji. Ipak, Borac ima rezultat koji je priželjkivao prije početka utakmice.

31' - Velika šansa za Borac! Lukić je dočekao centaršut s desne strane i usamljen s vrha peterca glavom šutira pored gola Klaksvika.

30' - Pola sata igre je iza nas. Borac nakon primljenog gola orijentisan isključivo na defanzivu, dok je lopta u ovim trenucima u potpunosti kod gostiju sa sjevera Evrope.

23' - Prva dobra šansa za goste. Berntsson je pokušao glavom nakon kornera, ali je lopta otišla nekoliko metara od gola Borca.

17' - GOOOOOL! Borac vodi rezultatom 1:0, a veoma lijep gol nakon kornera pogađa Srećković. Domaći tim je izveo kratki korner, a uigranu kombinaciju odličnim šutem završava krilni napadač banjalučkog kluba rezantnim udarcem u "malu" mrežu.

16' - Velika šansa za Borac. Jovo Lukić šutira s vrha šesnaesterca, ali izblokirano je u korner.

13' - Nema velikih šansi. Klaksvik se sada opustio i oslobodio pritiska Borca kojeg smo imali na startu.

8'- Čavić je najaktivniji igrač Borca na startu. Sada je pokušao s vrha šesnaesterca, ali lopta odlazi visoko preko gola Farana.

5' - Inicijativa Borca na startu, no šansi nema.

2' - Prva prijetnja po gol Farana bio je ubačaj Čavića, ali je golman Klaksvika uhvatio loptu koja je išla u okvir gola.

1' - Počeo je susret, sretno predstavniku Bosne i Hercegovine!

20:57 - Igrači predvođeni sudijom Kabakovim su izašli na teren i utakmica će uskoro početi.

20:50 - Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nalazi se na tribinama i pružat će podršku Borcu u ovom važnom pohodu.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

20:44 - Igračima oba tima problem će biti ekstremni uslovi jer su u Banjoj Luci trenutno 34 stepena. Međutim, to će sigurno biti veći problem za goste koji su navikli na neuporedivo niže temperature u svojim Farskim Ostrvima, pa su u Banjoj Luci doživjeli pravi šok.

20:39 - Glavni sudija utakmice je Georgi Kabakov, vrlo popularni i renomirani UEFA-in sudija iz Bugarske, dok su mu pomoćnici Martin Margaritov i Dijan Valkov, također iz Bugarske. Četvrti sudija je Vladimir Valkov, a igrat će se uz VAR tehnologiju.

20:30 - Poznati su sastavi za današnji duel.

Borac: Šiškovski, Vukčević, Carolina, Meijers, Kvržić, Grahovac, Skorup, Srećković, Čavić, Hrelja i Lukić.

Klaksvik: Jensen, Berntsson, Yambere, Faero, Danielsen, Hansson, Joensen, Da Silva, Odemarksbakken, Klettskard i Frederiksberg.

20:30 - Prva utakmica na Farskim Ostrvima završena je rezultatom 2:1 za domaći tim, tako da Borac u ovu utakmicu ulazi s golom zaostatka i morat će ostvariti makar minimalan trijumf da izbori produžetke ili penale. U slučaju pobjede od dva ili više golova, naravno, Borac ide u play-off Evropske lige.

20:30 - Ova utakmica je historijska šansa za Borac! U slučaju pobjede i plasmana u play-off Evropske lige, Banjalučani će imati ovjeren makar nastup u grupnoj fazi Konferencijske lige, što je najveći uspjeh ovog kluba ikada.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos revanš utakmice između banjalučkog Borca i KI Klaksvika s Farskih Ostrva. Duel na Gradskom stadionu u Banjoj Luci počinje u 21 sat.