Čeka se upotrebna dozvola
64

Snimili smo grandiozni most kod Počitelja koji će uskoro biti otvoren u sklopu autoputa

E. M.
Grandiozni most "Hercegovina" uskoro će biti otvoren. Njegovo "šminkanje" traje već nekoliko dana, a ekipa portala Klix.ba donosi vam snimke iz zraka mosta Hercegovina kod Počitelja.

Prije nekoliko dana na ovom mostu urađeno je probno opterećenje nakon što su završeni radovi na sanaciji ranijih problema te je testiranje sa 12 kamiona težine po 40 tona uspješno završeno.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine predalo je zahtjev za tehnički prijem objekta, koji svojim izgledom, ali i tehničkim karakteristikama, spada u kategoriju najgrandioznijih mostova u ovom dijelu države.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Most "Hercegovina" dug je blizu jedan kilometar, a nalazi se na visini iznad stotinu metara i jedan je od najkompleksnijih objekata na Koridoru 5C.

Proteklih dana osim testiranja opterećenja mosta, urađena su i dva sloja asfalta, a ovih dana završava se i ocrtavanje horizontalne signalizacije.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Sastavni je dio dionice Počitelj – Zvirovići koja je duga je 11,07 kilometara i koja bi trebala skratiti put iz Sarajeva ka moru.