Nestalo šest osoba
246

Kod Sicilije potonula jahta, među nestalima britanski milijarder i direktor velike banke

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski tehnološki tajkun Mike Lynch i njegova 18-godišnja kći među šest su nestalih nakon što je u ponedjeljak rano ujutro u blizini obale talijanskog otoka Sicilije potonula luksuzna jahta.

Jahta nazvana Bayesian, duga 56 metara prevozila je 22 osobe, uključujući Britance, Amerikance i Kanađane. Spašeno je 15 ljudi, među kojima i jednogodišnja britanska djevojčica.

Jahta pod britanskom zastavom s 10 članova posade i 12 putnika potonula je u ponedjeljak u blizini luke Porticello, istočno od glavnog grada Sicilije Palerma.

Civilna zaštita Sicilije također je potvrdila da je pronađeno tijelo brodskog kuhara. Jahta se prevrnula oko 05:00 po lokalnom vremenu nakon što je jaka oluja izazvala vodene pljuskove, odnosno rotirajuće stupove zraka. Operacija potrage trebala bi se uskoro nastaviti.

Svjedoci su rekli talijanskoj novinskoj agenciji Ansa da je Bayesianovo sidro bilo spušteno kada je oluja pogodila, uzrokujući da se jarbol slomi, a brod izgubi ravnotežu i potone. Olupina leži na morskom dnu na dubini od 50 metara, a ronioci se spremaju nastaviti potragu za nestalima.

Predsjednik banke Morgan Stanley International Jonathan Bloomer i odvjetnik Clifford Chancea Chris Morvillo među šest su osoba nestalih nakon što je luksuzna jahta potonula u oluji u blizini Sicilije u ponedjeljak, rekli su za BBC iz civilne zaštite Sicilije.

Lynch, nekada nazvan "britanskim Billom Gatesom", oslobođen je optužbi tek prije nekoliko sedmica u SAD-u nakon što se suočio s velikim optužbama za prijevaru i vjerovalo se da je bio s kolegama na luksuznom brodu usidrenom uz obalu Porticello, istočno od Palerma.

Porijeklom iz Suffolka u istočnoj Engleskoj, Lynch je bio bivši savjetnik dvojice britanskih premijera i nekada zvijezda poduzetnika koji se činio kao rijetka tehnološka britanska priča o uspjehu.

Poslovni čovjek ima bogatstvo od 500 miliona funti, prema najnovijoj "Listi bogataša" Sunday Timesa, a svoju slavu duguje svojoj softverskoj kompaniji Autonomy koju je prodao Hewlett-Packardu za 11 milijardi dolara 2011. godine.