Za roditelje briga manje
108

Ministrica dala saglasnost: Vrata internata u Zavodu Mjedenica neće biti zatvorena

A. Ku.
Zavod Mjedenica (Foto: Općina Stari Grad Sarajevo)
Zavod Mjedenica (Foto: Općina Stari Grad Sarajevo)
Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović dala je saglasnost za rad internata u Zavodu Mjedenica, potvrđeno je za Klix.ba.

Ova odluka je uslijedila nakon pritiska javnosti, roditelja učenika koji borave u internatu te uposlenika ove ustanove.

Naime, u internatu, bez kojeg ne mogu nastaviti obrazovni proces, boravi 11 učenika i samo je dvoje iz Kantona Sarajevo.

Danas je održan sastanak Vijeća roditelja JU Zavoda Mjedenica i resornog ministarstva, a kako je za Klix.ba kazao predsjednik Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica Edo Čelebić roditelji nemaju razloga za zabrinutost pred početak školske godine, jer će svi segmenti rada, poput vrtića i internata, raditi kao i do sada.

U narednom periodu će se pokušati naći rješenje za dnevne radionice.

"Tražimo da se nađe takvo rješenje koje će omogućiti da ovaj vid podrške osobama sa invaliditetom bude briga sistema i da bude dostupan što većem broju korisnika, te da podrška bude kontinuirana i kvalitetna. Razgovori o ovom problemu bit će u narednih nekoliko dana nastavljeni te očekujemo da u saradnji sa rukovodstvom Zavoda i Vladom Kantona Sarajevo budu riješena sva pitanja koja postoje u vezi sa radom radionice", ističe Čelebić.

Dodaje da od svih sudionika traže da se u potpunosti vode isključivo interesom korisnika i njihovih porodica.

Podsjetimo, prethodno je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS donijelo odluku o ukidanju dva segmenta rada Zavoda Mjedenica pozivajući se na nova Pedagoška pravila.

Odlučeno je da se ukine internatski smještaj i radionice za radnu okupaciju.

Međutim, ta odluka je za predstojeću školsku godinu promijenjena.