Iznenadne oluje
0

Stručnjaci poručuju da potonuće luksuzne jahte na Siciliji dokazuje da je Mediteran sve opasniji

N. V.
Potonuće luksuzne jahte, privezane uz obalu Sicilije, najnoviji je znak da Mediteran postaje sve opasnije more za plovidbu, kažu stručnjaci za klimu i skiperi.
Jahta nazvana Bayesian, duga 56 metara, prevozila je 22 osobe, uključujući Britance, Amerikance i Kanađane. Spašeno je 15 ljudi, među kojima i jednogodišnja britanska djevojčica.

Jedan čovjek je poginuo, a šest osoba se i dalje vodi kao nestalo, uključujući britanskog tehnološkog poduzetnika Mikea Lyncha i njegovu kćer, nakon što je Bayesian u ponedjeljak pogodila žestoka oluja te je superjahta potonula za nekoliko minuta.

Klimatolozi kažu da globalno zagrijavanje daje olujama faktor iznenađenja, kao i snagu te je to razlog zašto opasne oluje sada mogu iznenaditi i u plićem moru i na lokacijama koje se posmatraju kao ljetno igralište ili turističko mjesto.

Luca Mercalli, predsjednik italijanskog meteorološkog društva, rekao je da je temperatura površine mora oko Sicilije u danima prije brodoloma bila oko 30 stepeni Celzijusa, što je gotovo tri stepena više od normalne.

"Ovo stvara ogroman izvor energije koji doprinosi ovim olujama", rekao je za Reuters.

Promjene primjećuju i iskusni skiperi poput Massima Aramua, koji vodi školu jedrenja Akua na obali u blizini Rima. On je rekao kako ne voli plovidbu oko Sicilije ili španskim Balearskim ostrvima jer "često postoje kritične situacije, bez adekvatnih upozorenja na njih".