Višenamjensko sredstvo
12

Kako sirće može pomoći da se riješite upornog ustajalog mirisa u kući

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ustajali miris kojeg se ne možete riješiti u svom domu može biti posebno frustrirajući, a sirće vam može pomoći pri uklanjanju.

Postoji mnogo mogućih razloga zašto vaša kuća miriše pljesnivo, a ako je riječ o starijim prostorijama koje dugo nisu renovirane, ponekad se čini da ga je nemoguće iskorijeniti.

Ovaj ustajali miris može biti frustrirajući, neugodan i neprijatan, a jedno korisno "oružje" u borbi protiv njega je sirće, koje je efikasno u dubinskom čišćenju i uklanjanju neugodnih mirisa.

Miris stare kuće može biti uzrokovan nizom stvari. Kuće akumuliraju mirise godinama, posebno na poroznim materijalima, kao što su drvo i tkanine. Ovi materijali također stare i oslobađaju mirise. Nedostatak ventilacije, u kombinaciji s visokom vlažnošću i potencijalnim skrivenim curenjem vode, također može doprinijeti pljesnivom mirisu potičući rast buđi.

Dakle, osim samog mirisa, miris stare kuće može ukazivati ​​i na loš kvalitet zraka. Da biste se u potpunosti riješili mirisa, morat ćete pronaći uzrok, ali kao uobičajeni prirodni dezodorans, sirće također može biti od pomoći.

Sadrži sirćetnu kiselinu koja razgrađuje prljavštinu i blagi je dezinficijens. Sirćetna kiselina također neutralizira mirise i iako samo sirće ima jak miris, on se brzo raspršuje.

Razrijedite ga vodom i poprskajte na tepihe ili druge pljesnive površine kako biste uklonili mirise zarobljene u materijalu. Također, sirće se može kuhati na šporetu da ispari octenu kiselinu u zrak. Zdjela sirćeta također može apsorbirati miris u prostoriji, iako ćete možda morati da se pozabavite problemom direktnije.

Imajte na umu da nije sigurno koristiti sriće na drvenim podovima ili drvenom namještaju. Može oštetiti završni sloj i promijeniti boju. Slično tome, izbjegavajte korištenje octa na prirodnom kamenu, kao što je granit, jer može nagristi površinu.

Kako bi se riješili ustajalog vazduha, povećajte cirkulaciju zraka u kući i smanjite vlažnost u vašem domu. Oni mogu biti glavni uzrok mirisa plijesni. Otvorite prozore i uključite ventilatore.