Volio i ljude
16

Hvaldimir, kit kojeg su zvali ruskim špijunom, pronađen mrtav: Uzrok još nije poznat

I. Sa.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Bijeli kit, poznat po nazivu Hvaldimir i kojeg su zvali "ruskim špijunom", pronađen je mrtav u Norveškoj.

Hvaldimir je poznat godinama unazad, kada je viđen sa pojasom za kojeg se činilo da ima kameru.

Tako je i dobio ime: prvi dio je "hval", što na norveškom jeziku znači kit, a ostatak riječi je od imena Vladimir, pošto se sumnjalo da špijunira za Ruse.

To, naravno, nikada nije potvrđeno.

Norveški javni emiter NRK izvijestio je da su u subotu leš kita pronašli kako pluta u zalivu Risavika na jugu Norveške.

Morski biolog Sebastijan Strand potvrdio je ovu vijest te naveo kako još nije jasan uzrok smrti jer nisu vidljive neke veće vanjske povrede.

Kita dugog 4,2 metra su prije nekoliko godina uočili ribari u blizini sjevernog ostrva Ingøya. Činilo se da nosi pojas na kojem se činilo da malu kameru te kopču sa tekstom "Oprema St. Petersburg".

To je izazvalo optužbe da je "kit špijun", a čak su i stručnjaci rekli kako je ruska mornarica obučavala kitove za vojne svrhe.

Hvaldimir je viđen u nekoliko norveških primorskih gradova i brzo je postalo jasno da je veoma pitom i da uživa u igri sa ljudima, saopštio je NRK.

NVO Marine Mind je na svom sajtu rekla da je Hvaldimir bio veoma zainteresovan za ljude te da je odgovarao na neke znakove rukom.

"Na osnovu ovih zapažanja, izgledalo je kao da je Hvaldimir stigao u Norvešku prelaskom iz ruskih voda gdje se pretpostavlja da je držan u zatočeništvu", navodi se.

Norveški mediji nagađaju da li je Hvaldimir mogao biti korišten kao neka vrsta "terapijskog kita" u Rusiji.