Zabrinjavajući trend
1

Nakon izbora u Njemačkoj oglasio se i Olaf Scholz, rezultate nazvao gorkim

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački kancelar Olaf Scholz nazvao je "gorkim" rezultate dvaju pokrajinskih izbora koji su donijeli velike pobjede krajnje desnog AfD-a i gubitke njegove koalicije i pozvao glavne stranke da formiraju vlade bez "desničarskih ekstremista".

Alternativa za Njemačku (AfD) postala je prva ekstremno desna stranka koja je pobijedila na državnim parlamentarnim izborima u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata svojim rezultatom na izborima tokom vikenda u Tiringiji. Bila je tijesno drugi iza konzervativaca u Saskoj, pokazale su projekcije kasno u nedjelju.

Ali AfD, kojeg sigurnosni dužnosnici u obje istočnonjemačke pokrajine smatraju desničarskim ekstremistima, vjerovatno neće moći vladati jer su druge stranke dosad odbijale sarađivati ​​s njim kako bi formirale većinu.

Ipak, nacionalistička, antimigracijska i Rusiji prijateljska stranka mogla bi završiti s dovoljno mjesta u obje pokrajine da blokira odluke za koje je potrebna dvotrećinska većina, kao što je imenovanje sudaca ili najviših sigurnosnih dužnosnika, što bi joj dalo moć bez presedana.

"Rezultati za AfD u Saskoj i Tiringiji su zabrinjavajući", rekao je Scholz u izjavi za Reuters. Pojasnio je da govori kao zastupnik svojih Socijaldemokrata lijevog centra (SPD).

"Naša se zemlja ne može i ne smije naviknuti na ovo. AfD šteti Njemačkoj. Slabi ekonomiju, dijeli društvo i uništava ugled naše zemlje", kazao je Scholz.

S obzirom na godinu dana do njemačkih nacionalnih izbora, nedjeljni rezultati kaznili su Scholzovu koaliciju, što bi moglo pogoršati unutarnje sukobe.

Sve tri vladajuće stranke izgubile su glasove, a samo je njegov SPD udobno prešao prag od 5 posto potreban za ostanak u parlamentima dviju država.

Populistička ljevičarska nova stranka, Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), koju je osnovao bivša članica Komunističke partije Istočne Njemačke, prošla je bolje od sva tri koalicijska partnera na svojim prvim državnim izborima, zauzevši treće mjesto.

"Rezultati nedjeljnih izbora su gorki - i za nas", rekao je Scholz. No primijetio je da se strašnija predviđanja, da bi SPD mogao prvi put ispasti iz državnog parlamenta, nisu ostvarila.