Letjelica Falcon 900EX
29

SAD zaplijenile avion venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura

B. R.
Nicolas Maduro, predsjednik Venecuele (Foto: EPA-EFE)
Nicolas Maduro, predsjednik Venecuele (Foto: EPA-EFE)
Sjedinjene Američke Države su zaplijenile avion venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, tvrdeći da je ilegalno kupljen za 13 miliona dolara i da je prokrijumčaren iz zemlje.

Prema Ministarstvu pravde SAD-a, avion Falcon 900EX je zaplijenjen u Dominikanskoj Republici i transportovan je u američku saveznu državu Floridu. Nejasno je kako je i kada je avion završio u Dominikanskoj Republici.

Podaci za praćenje leta govore da je avion danas napustio aerodrom La Isabela u dominikanskom glavnom gradu Santo Domingu, a da je ubrzo potom stigao u aerodrom Fort Lauderdale u Floridi. Maduro ili venecuelanska vlada se još nisu oglasili po ovom pitanju.

Američki zvaničnici su kazali da je avion zaplijenjen zbog sumnje u kršenje zakona o kontroli izvoza iz SAD-a i sankcija.

Tvrde da su istragom otkrili da su osobe povezane s Madurom krajem 2022. i početkom 2023. navodno koristile lažnu kompaniju sa sjedištem na Karibima kako bi sakrile svoju umiješanost u ilegalnu kupovinu aviona od kompanije sa sjedištem u Floridi.

Prema njihovim navodima, avion je zatim, u aprilu prošle godine, ilegalno izvezen iz SAD-a, preko Kariba, u Venecuelu. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće je izjavio da zapljena predstavlja važan korak ka tome da se osigura da Maduro nastavi osjećati posljedice svojeg lošeg upravljanja Venecuelom.

Američki tužitelj Markenzy Lapointe je rekao da su vlasti Dominikanske Republike dale američkim vlastima neprocjenjivu pomoć u zapljeni.

"Nije važno koliko su privatni avioni 'fancy' ili koliko su zvaničnici moćni, mi ćemo nemilosrdno raditi s našim prijateljima ovdje i širom svijeta kako bismo identificirali i vratili bilo koji aviona koji je ilegalno prošvercan izvan SAD-a", poručio je američki zvaničnik Matthew S. Axelrod.

Američki zvaničnici su naveli da je zaplijenjeni avion isključivo letio u i iz vojne baze u Venecueli. No, postoje navodi da je Maduro avion koristio za posjete drugim državama, prenosi BBC.