Spreman na dijalog
37

Novi vjetrovi iz Kremlja: Putin tvrdi da nikada nije odbio pregovore sa Ukrajinom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski vođa Vladimir Putin, nakon nedavne izjave svog glasnogovornika da su pregovori s Ukrajinom "izgubili na važnosti", odjednom se ponovno oglasio, tvrdeći da nikada nije odbio dijalog.

"Rusija nikada nije odbila mirovne pregovore, ali moramo se pozabaviti banditima koji su ušli u zemlju", kazao je Putin.

Rusija je napala i okupirala ukrajinski Krim i dio Donbasa još 2014. Godine 2022. Ruska Federacija pokrenula je invaziju Ukrajine punog opsega, napadajući civilna naselja diljem zemlje noću projektilima i bombama.

Važno je napomenuti da su ruski propagandisti u prvim danima aktivno širili izjave da će "Rusija zauzeti Kijev za tri dana", a ruski vojnici koji su napredovali prema Kijevu nosili su svoje kompletne uniforme kako bi paradirali Kreščjatovkom (glavnom ulicom u Kijevu) tokom ova "tri dana".

Međutim, Oružane snage Ukrajine uspjele su istjerati Ruse iz Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti. I nastavljaju kočiti Ruse na drugim frontama.

Osjećajući da neće biti moguće ostvariti pobjedu, Rusija je počela promicati ideju o navodnim mirovnim pregovorima kojima želi zadržati sva okupirana područja. Istodobno, Rusi nastavljaju terorizirati Ukrajinu, udarajući na energetsku i civilnu infrastrukturu te stambene objekte. Najčešće to rade noću.

Unatoč ogromnom broju naoružanja i opreme, ruska vojska trpi velike gubitke. A do septembra 2024. godine nakon više od 10 godina rata i više od dvije i pol godine sveobuhvatne invazije - Rusi nisu uspjeli ostvariti ni najmanju stratešku pobjedu: okupaciju cijele Donjecke i Luganske oblasti. U gradovima i selima na istoku Ukrajine traju borbe za svaku ulicu i kuću. Rusi pokušavaju tražiti oružje i plaćenike u drugim zemljama.

Putin nastavlja iskrivljavati stvarnost u svojim govorima i izjavama, pokušavajući Rusiju učiniti žrtvom dok traži podršku od Kine i Sjeverne Koreje. Konkretno, od Sjeverne Koreje kupuje rakete koje lansira na mirna naselja u Ukrajini.

Operacija u Kurskoj oblasti započela je 6. augusta. Dana 10. augusta, petog dana ofanzive ukrajinske vojske duboko u Rusiji, predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da je Ukrajina donijela rat na ruski teritorij.

Do 20. augusta ukrajinske snage kontrolirale su više od 1260 kvadratnih kilometara teritorija i 93 naselja u Kurskoj oblasti u Rusiji.

Dana 27. augusta, Oleksandr Sirski, vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine, rekao je da je od početka operacije u Kurskoj oblasti u Rusiji Ukrajina zarobila 594 ruska vojnika i kontrolira više od 100 naselja ili 1294 četvorna kilometra.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su takve akcije usmjerene na stvaranje tampon zone kako bi se spriječile ruske vojne operacije protiv Ukrajine.