Nastavni program u RS-u
61

Da li je došlo vrijeme da Schmidt ispuni staro obećanje i pozabavi se nastavom historije u školama

F. H.
Foto: OHR
Foto: OHR
Prema novom nastavnom planu i programu učenici će u Republici Srpskoj će čak 10 časova će biti posvećeno temi "Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat", što je izazvalo veliko uznemirenje u javnosti zbog načina predstavljanja ratnih zločinaca.

Prema novom nastavnom planu i programu u Republici Srpskoj u nastavi historije u okviru nove teme, koja do sada nije bila prisutna "Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat" kao ishodi učenja , to jeste šta će učenici mogli između ostalih je definisano da će učenici moći da objasne okolnosti i značaj nastanka Vojske i Republike Srpske, navede najznačajnije ratne operacije te navede ciljeve, strukturu i imena glavnokomandujući Vojske Republike Srpske.

Dijelovi Nastavnog plana i programa RS
Dijelovi Nastavnog plana i programa RS
Dijelovi Nastavnog plana i programa RS
Dijelovi Nastavnog plana i programa RS

Potrebno je naglasiti da je gotovo cijela kamarila koja je upravljala Vojskom Republike Srpske osuđena za ratne zločine. U planu nigdje nije prepoznata važnost ni značaj presuda međunarodnih i domaćih sudova za ratne zločine, niti je ukazano na stradanja drugih naroda, uključujući i najgore zločine kao što je genocid u Srebrenici.

Kao pojmovi koje će učenici moći da znaju vezano za rat, navedena su između ostalog imena: Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momir Talić i Novica Simić, kao pojam nakon imena je navedno "heroji rata" što je teško povjerovati da se radi o slučajnosti. Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni između ostalog za genocid na doživotni zatvor. Momir Talić je bio optužen za genocid ali je preminuo prije nego je donesena presuda.

Kao pojam je naveden i 9. januar, što je datum kada Republika Srpska obilježava neustavni Dan RS-a.

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković je kazao da će u okviru nove teme, koja je sama po sebi jako diskutabilna, djeca će učiti o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću – ali ne kao o ratnim zločincima nego kao o ratnim herojima i pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da reaguje.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić je u svojoj reakciji navela da je nesumnjivo "da su i do sada učenici u Republici Srpskoj učili istorijske falsifikate, međutim uvođenje nastavne teme “Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat” u udžbenik devetog razreda osnovne škole ravno je npr. izučavanju lekcija kako je Jasenovac bio logor sa humanim tretmanom za Srbe, Jevreje, Rome, te za prevaspitavanje ostalih, indoktriniranih ljevičarskim i liberalnim idejama, a Beograd oslobođen 6.aprila 1941".

"Kako drugačije tumačiti lekcije o 'operacijama u Podrinju'. Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, iza čijih imena se navodi 'heroji rata'. Kažu da je direktorica jedne škole u Podrinju jučer prebrojavala djecu, te konstatovala kako je 'dobro što je samo jedno bošnjačko dijete u devetom razredu'?! Riješilo bi se pitanje udžbenika istorije za bošnjačku djecu, međutim pitanje je ko bi im istoriju po bosanskom programu predavao i tumačio, te koliko je dobro imati dvije “istorije” pod istim krovom. Prošlo je vrijeme takmičenja ko će žešće osuditi ovaj 'nemili događaj'. Ne vjerujem da će se bilo koje tužilaštvo ozbiljno baviti ovim zločinom negiranja i neprihvatanja istorijskih i sudski utvrđenih činjenica od genocida u Srebrenici do koncentracionih logora u Prijedoru", napisala je Jurišić.

Iako je istina da učenici u RS-u ni do sada nisu učili o zločinima koje su počinili Vojska Republike Srpske, MUP RS-a i za koje su osuđeni osnivači paradržave, izdvajanje u posebnu nastavnu temu zahtjeva pažnju i to onih koji su obećali da će pozabaviti pitanjem učenja o ratu, a to je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Christian Schmidt je u dva navrata nagovijestio da će se baviti ovim pitanjem.

Tokom govora na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici 11. jula 2022. godine u Potočarima, Schmidt je kazao "Nikad se ne smije zaboraviti lekcija iz onoga što se dogodilo u Srebrenici. A to je da politika mržnje, politika prijezira, straha ne donosi ništa osim nesreće. I moramo raditi na tome kako spriječiti da se to ponovi, i moramo učiniti da 'nikad, nikad više' postane naše opredjeljenje, ne samo 11. srpnja. Moramo to ostaviti budućim generacijama koje zaslužuju pravo znati sve što se ovdje dogodilo – ne u različitim planovima i programima nego kroz otvoreni dijalog o tome što pojedinac može učiniti kako bi se ovo spriječilo u budućnosti".

Slično je Schmidt kazao i na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici 11. jula 2023. godine.

"Historija koja se uči u školama je teret za mlade naraštaje u smislu onoga što se dešavalo tako da se i time moramo pozabaviti. Pozivam nadležne organe, da procesuiraju negiranje genocida i glorifkovanje ratnih zločina kako ne bi i dalje produbljivali patnje preživjelih i porodica žrtava", kazao je Schmidt.

Činjenica je da iako je dva puta najavio Schmidt se nije pozabavio ovim pitanjima, a da je stanje sada došlo do svojevrsne eskalacije. Schmidt je zbog uređenja države jedini koji ima moć da zaustavi uništavanje budućih generacija u RS-u učenjem historije koja ne promoviše humanisitčke vrijednosti nego veliča odgovorne za najgore zločine u Evropi poslije Drugo svjetskog rata.

Visoki predstavnik ne samo da ima pravo i snagu, nego i obavezu da reaguje u ovakvim pitanjima jer su potezi koji obrazovanje baziraju na učenju o zločincima ono što istinski može ugroziti temelje mira u Bosni i Hercegovini.