Zakuhava se u Tuzli
166

SDP: Nećemo dopustiti privatizaciju panonskih jezera, Tuzla nije izgubila multietničnost

A. K.
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanska organizacija Socijaldemokratske partije (SDP) osvrnula se na stavove kandidata za gradonačelnika Tuzle Zorana Blagojevića, kojeg podržavaju Nezavisna lista Sloboda i DF, ističući da grad soli nije izgubio svoju multietničnost te da neće dopustiti privatizaciju panonskih jezera.
Naime, Zoran Blagojević jedan je od kandidata za gradonačelnika Tuzle, a njegove izjave tokom predizbornje kampanije nalaze se u fokusu javnosti. Stava je da je Tuzla izgubila multietničnost, a predstavio je i model kreiranja gradskog holdinga pod kojim bi se našla javna preduzeća.

Blagojevićev stav o multietničnosti Tuzle, kojeg, kako je rekao u razgovoru za Klix.ba, zasniva na posljednjem popisu stanovništva, u SDP-u smatraju uvredom. Iz te stranke su kazali da je Tuzla i dalje simbol zajedničkog života. Osvrnuli su se i na Blagojevićev koncept privatizacije ugostiteljskih objekata koji djeluju u okviru kompleksa panonskih jezera.

"Zoran Blagojević, kandidat SDA, DF-a i Nezavisne liste Sloboda za gradonačelnika Tuzle je najavio da ugostiteljski objekti Javnog preduzeća Panonika treba da budu privatni, dakle imaju namjeru privatizirati Panoniku. U gradnju i održavanje panonskih jezera uloženi su milioni KM javnih sredstava građana Tuzle. Oko 50 posto prihoda JP Panonike čine ugostiteljske i slične usluge. Prihod od ugostiteljstva godinama omogućava JP Panonika da pruži građanima najniže cijene ulaznica u BiH", kažu iz SDP-a.

Ističu da kandidat SDA, DF-a i NL Sloboda i oni koji su ga, kako kažu, instalirali, pokazuju namjeru da grad snosi troškove rada slanih jezera, koja su ljetos u kompleks privukli više od pola miliona posjeta, a da privatnici kojima bi Blagojević predao ugostiteljske objekte Panonike na tome zarađuju.

"Gradu trošak, Blagojevićevim tajkunima i šefovim ogromna dobit, narodu višestruko skuplje ulaznice, Panonici bankrot. Ovaj kandidat je već rekao ko je sastavio liste koje ga podržavaju i najavio njihove namjere. Jasno je da namjeravaju ili moraju tim ljudima i baš tim vlasnicima privatnih preduzeća obećati najprofitabilniji dio prihoda Pannonice i faktički Pannonicu oduzeti od građana i grada. Da ne govorimo o tome da je Blagojević najavio privatizaciju i drugih javnih preduzeća Tuzle", ističu iz SDP-a.

SDP poziva građane da masovnim izlaskom na izbore odbrane svoju javnu imovinu, odbrane Pannonicu, Centralno grijanje, Vodovod i kanalizacija, Saobraćaj i kanalizacija i druga preduzeća i na taj način odbrane sadašnjost i budućnost Tuzle.