Odrekao se prava na žalbu
17

Trifunović dobio 60 dana uslovne kazne zatvora, novinarima poručio da će postati državljanin Hrvatske

L. R.
Sergej Trifunović (Foto: Pixsell/Ivana Ivanović)
Sergej Trifunović (Foto: Pixsell/Ivana Ivanović)
Suđenje Sergeju Trifunoviću održano je danas na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu, a srbijanski glumac dobio je kaznu od 60 dana uslovnog zatvora, koja se neće izvršiti ako u toku jedne godine ne počini isto djelo.
Kako piše Slobodna Dalmacija, Trifunović mora platiti sudske troškove u iznosu od 150 eura te se odrekao prava na žalbu. Budući da je uhapšen u ponedjeljak, uslovna kazna zatvora smanjena mu je na 59 dana.

Također, pasoš mu je vraćen, a mediji su istakli da im je Trifunović poručio da će "ionako postati građanin Republike Hrvatske jer mu je supruga Isidora Riječanka".

Ispred suda s njim je bila i supruga Isidora, a iz Zagreba je stigao i srbijanski konzul Stefan Ristić, koji je za Slobodnu Dalmaciju izjavio da ga Trifunović nije zvao za pomoć, ali da mu je on došao pružiti podršku kao državljaninu Srbije.

Inače, policija je tražila 30 dana zatvora i kaznu od 1.000 eura.

Podsjećamo, Trifunović je u ponedjeljak navečer uhapšen na graničnom prijelazu Bajakovo pri prelasku iz Srbije u Hrvatsku nakoj čega je priveden na Općinski prekršajni sud u Splitu gdje je jučer održano ročište. Tada mu je kao mjera predostrožnosti oduzet pasoš. Trifunović je dan ranije rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti.

Inače, on se tereti po članu 5. i članu 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Član 17. glasi: "Ko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem ili njihova zakonita naređenja, kaznit će se novčanom kaznom od 700 do 4.000 eura ili kaznom zatvora do 30 dana".

Predmet istraživanja je Trifunovićeva objava na Instagramu od prošle godine, kada je nakon prošlogodišnjeg hapšenja u Splitu, vrijeđao splitske policajce na svom profilu pri povratku u Srbiju.