Lansirano više projektila
70

Koliku štetu je nanio iranski napad na Izrael: Jedna raketa eksplodirala uz samo sjedište Mossada

M. G.
Foto: X
Foto: X
Još uvijek ima vrlo malo informacija o razmjerama štete koju je prouzrokovao iranski raketni napad na Izrael.

Prema podacima izraelske vlade, Iran je u utorak ispalio više od 180 balističkih raketa, uključujući i hipersonične projektile Fattah, čija je maksimalna brzina procijenjena na 16.000 kilometara na sat.

Iranska Revolucionarna garda saopćila je da je 90% njihovih projektila uspješno pogodilo mete. Međutim, Izrael tvrdi da je većina projektila presretnuta njegovom zračnom odbranom, a slične tvrdnje podržavaju i izjave iz Velike Britanije i SAD-a, koji su također igrali ulogu u odbrani Izraela.

Snimci iz centralnog Izraela prikazuju zvaničnike kako pregledaju krater nastao udarom. Kako kažu, radi se o udaru rakete uz samo sjedište izraelske obavještajne službe Mossad.

Nisu prijavljene žrtve u Izraelu, ali vlasti Zapadne obale izvijestile su o jednoj poginuloj osobi. Također su prikazane fotografije projektila koji su pali u Ramallahu, na Zapadnoj obali.

Glasnogovornik izraelske vojske, Daniel Hagari, potvrdio je "mali broj" pogođenih ciljeva. Izraelska vojska je objavila i video snimak škole u centralnom gradu Gadera koja je pretrpjela veliku štetu od iranskog projektila.

U Hebronu na Zapadnoj obali, jedan od projektila je premješten u centar trga, gdje su se građani fotografisali s njim.