Stvorio je ekipu
0

Potres u Cityju usred "suđenja stoljeća", klub napušta tvorac uspjeha nakon 13 godina

D. P.
Txiki Begiristain (desno) u zagrljaju Pepa Guardiole (Foto: EPA-EFE)
Txiki Begiristain (desno) u zagrljaju Pepa Guardiole (Foto: EPA-EFE)
Autor nevjerovatnih uspjeha Manchester Cityja u posljednjih 13 godina Txiki Begiristain odlučio je napustiti Etihad na kraju ove sezone, usred "suđenja stoljeća" koje potresa ovaj klub.

Txiki Begiristain najvažniji je čovjek za uspjehe Manchester Cityja. Iako on nije uložio novac, on je 13 godina obavljao funkciju direktora u klubu za nogometna pitanja i doveo je sve nogometaše i trenere koji su donosili titule.

Begiristain je odlučio napustiti klub na kraju sezone, a trenutno je na 21 tituli i nije nemoguće da ih bude još u nastavku ove kampanje. No, na kraju sezone odlazi, a vijest stiže u trenucima kada je počelo "suđenje stoljeća u nogometu", kako su ga mediji nazvali.

Manchester City je trenutno na sudu zbog čak 115 optužbi za kršenje pravila nogometne igre, zbog čega mu prijete i najteže kazne, od oduzimanja bodova, do izbacivanja iz lige i oduzimanja trofeja.

Ugledni Athletic ekskluzivno je prenio da se Begiristain odlučio na ovaj potez zbog toga što želi u mirovinu. Ipak, za mnoge je ovo mogući signal žestoke kazne koja će biti izrečena trofejnom klubu s Etihada.

Šta god da se desi na suđenju, za Manchester City slijedi potpuno drugačiji period. Direktor odlazi, a pod velikim upitnikom je i situacija s trenerom Pepom Guardiolom, kojem ugovor ističe na kraju sezone.

Za kraj, podsjetit ćemo za šta je tačno Manchester City optužen:

=54 tačke za nedavanje tačnih informacija

=14 tačaka za nedavanje tačnih podataka za plaćanje igrača i menadžera

=7 tačaka za kršenje pravila o profitu i održivosti Premier lige

=5 tačaka za nepoštivanje propisa UEFA-e uključujući finansijski fair-play (FFP)

=35 tačaka za nesaradnju s istragama Premier lige od 2018. godine pa nadalje