Teror nad građanima
65

I danas stigle dojave o postavljenim bombama u sarajevskim školama, roditelji uznemireni

A. Ku.
OŠ "Čengić Vila I": Djeca su evakuisana (Foto: T. S./Klix.ba)
OŠ "Čengić Vila I": Djeca su evakuisana (Foto: T. S./Klix.ba)
I jutros je evakuisano nekoliko škola u Kantonu Sarajevo nakon što je zaprimljena dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi. Među školama u kojima je dojavljeno da je postavljena bomba je i Osnovna škola (OŠ) "Čengić Vila I".
Iz MUP-a Kantona Sarajeva (KS) nam je potvrđeno da je dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi stigla u više škola, bez preciziranja o kojim je školama riječ.

Osim što je odvijanje nastavnog procesa ugroženo i što će djeca nastavu svakako morati nadoknaditi, u velikom problemu su i roditelji učenika nižih razreda osnovnih škola.

Oni, naime, nakon svake evakuacije moraju napustiti radno mjesto i doći po dijete.

Pozvali smo predsjednicu Vijeća roditelja KS Elmu Dizdarević koja je za Klix.ba rekla da je Vijeće odmah uputilo dopis resornom ministarstvu i izrazilo zabrinutost povodom aktuelne situacije u Kantonu Sarajevo.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Tražili smo da se obrate resornim ministarstvima koja su zadužena za sigurnost naših učenika da se pronađu osobe koje dojavljuju i budu sankcionisane. Također smo tražili da se svi akteri u Vladi KS uključe u rješavanje ovog problema. Ukoliko je potrebna psihološka pomoć za naše roditelje i učenike tražili smo da Ministarstvo organizuje neku edukaciju za naše prvačiće koji se prvi put susreću sa ovim dojavama", kaže nam Dizdarević.

Rekla nam je da nakon dojave o eksplozivnoj napravi u jednoj od škola roditelji budu pozvani da dođu po dijete.

"Najčešće veliki problem jeste preuzimanje djece jer su produženi boravci unutar samih škola. Ovaj problem moramo shvatiti puno ozbiljnije, ovdje su ugroženi svi i daj Bože da se ne desi nikakav incident, to nam je najvažnije. U ovom trenutku možemo reći da je obrazovni sistem u KS narušen", zaključuje Dizdarević.

Jučer se oglasila i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović koja je tražila od Vlade KS da hitno zatraži informacije nadležnih uprava policije, tužilaštava i sudova o ishodima istraga i poduzetih radnji u svim slučajevima ovih krivičnih djela kako u ranijem periodu, tako i sada.

Iako je riječ o lažnim dojavama, smatram da je ovo ozbiljan sigurnosni rizik za učenike.

Podsjetimo, danima stiže više prijava o postavljenim eksplozivnim napravama u školama u KS. Srećom, kontradiverzioni pregledi su utvrdili da je riječ o lažnim dojavama.