Zahtjev IDF-a
249

Netanyahu pozvao UN da povuče svoje trupe iz južnog Libana: "Hezbolah ih koristi kao živi štit"

N. Ž.
Benjamin Netanyahu (Foto: Screenshot)
Benjamin Netanyahu (Foto: Screenshot)
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je održao press konferenciju nakon sastanka vlade ove države, a glavni dio posvetio je sukobu u Libanu, odnosno aktivnostima grupe Hezbolah i trupama UN-a.

Netanyahu je optužio libansku grupu da mirotvorce UN-a koristi kao "živi štit" i pozvao UN da povuče svoje trupe iz područja južnog Libana.

"IDF je ovo tražio više puta, svaki put je odbijeno. Vrijeme je sada, povucite svoje trupe", rekao je Netanyahu u poruci upućenoj generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu.

Premijer Izraela je još rekao kako bi odbijanje povlačenja UN-ovih trupa značilo da oni "ostaju taoci Hezbolaha." Pored toga, izvinio se zbog incidenta gdje je u izraelskom bombardovanju povrijeđeno nekoliko vojnika UN-a, ali je istakao da je jedini način da se ovo izbjegne u budućnosti da oni napuste zonu borbi.

Također je istakao da zbog incidenta treba kriviti Hezbolah, a ne Izrael, te je ponovio da trupe UN-a libanska grupa koristi kao živi štit.

Netanyahu nije govorio o temi koja je bila fokus cijelog svijeta, a to je odgovor Izraela na napad Irana, koji se desio početkom mjeseca.