Sporna izjava
154

SDA: Schmidtovo poređenje Alije Izetbegovića i Ratka Mladića je skandalozno

N. Ž.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
SDA je reagovala na izjavu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta gdje je izjednačio Aliju Izetbegovića i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Iz SDA za ovu izjavu, gdje je Schmidt rekao da je podjednak problem stavljanje fotografija Mladića i Izetbegovića u udžbenike, saopštila da je "skandalozna."

"Nedopustivo je ova dva imena spomenuti u istoj rečenici i izjednačavati u bilo kojem kontekstu", poručili su iz SDA.

Kako su istakli, Mladić je "ratni zločinac pravomoćno osuđen na doživotni zatvor" u Haagu, i to za "genocid, zločine protiv čovječnosti i druge teške oblike ratnih zločina", te da će tako "zauvijek biti upamćen."

"S druge strane, Alija Izetbegović je bio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, države koja se branila od agresije, vrhovni komandant njene časne armije i lider koji je i u najtežim ratnim vremenima insistirao na poštivanju međunarodnih konvencija, zaštiti civilnog stanovništva, ljudskih prava i demokratskih vrijednosti", saopštili su.

Naveli su da "sve ovo zna Schmidt", te da je njegova izjava "posebno uvredljiva."

"Nakon suspenzije Ustava i isključivanja bošnjačkog potpredsjednika FBiH iz procesa formiranja vlasti, Bošnjacima i bosanskim patriotama se sada poređenjem njihovih velikana sa ratnim zločincem pokušava oduzeti i ono što im je najsvetije – čast i obraz", poručili su iz SDA.

Na kraju su istakli i da iz SDA ovakve stvari "neće više dopustiti."

"Dobro i zlo, istina i laž, ne mogu se izjednačiti bez obzira na nepravične kalkulacije dijela medjunarodne zajednice u BiH. Pravda i istina su neophodan preduslov za uspostavljanje trajnog mira u Bosni i Hercegovine i regionu", kažu iz ove stranke.