Sigurnosni rizik za SAD
108

Procurili tajni američki dokumenti koji govore o potencijalnom planu Izraela za napad na Iran

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Visoki američki zvaničnici izrazili su ozbiljnu zabrinutost u subotu nakon "curenja" dva dokumenta američkih obavještajnih službi koja navodno opisuju pripreme Izraela za potencijalni napad na Iran.

Iako su i Ministarstvo odbrane SAD-a i Ured direktora nacionalne obavještajne službe odbili komentirati dokumente koji su procurili, nisu poricali njihovu autentičnost. Pojedini su istaknuli ozbiljnost situacije, ali i to da vjerovatno neće ugroziti izraelske operacije, piše The Jerusalem Post.

Vrijeme "curenja" informacija dolazi u trenutku kada Izrael završava pripreme za uzvratni napad na Iran, kao odgovor na raketni napad 1. oktobra. Neimenovani visoki izraelski zvaničnik je ovo "curenje" prokomentarisao riječima: "Izraelski odbrambeni establišment je svjestan curenja informacija i shvaća ga vrlo ozbiljno".

Do objavljivanja informacija došlo je u petak kada je Middle East Spectator Telegram kanal iznio tvrdnje da je primio dokumente o pripremama Izraela za napad, od izvora unutar američke obavještajne zajednice. Ovaj Telegram kanal poznat je po objavljivanju proiranske propagande, a na njegovom povezanom Twitter nalogu stoji da su njegovi operateri smješteni u Iranu.

Dokumenti su uključivali izvještaj vizualne obavještajne agencije Ministarstva odbrane SAD-a, koji je tri dana ranije bio distribuiran u američkoj obavještajnoj zajednici. U izvještaju su detaljno opisane navodne nedavne akcije u bazama izraelskih zračnih snaga, uključujući kretanje napredne municije za koju se vjeruje da je namijenjena napadu na Iran.

U izvještaju se također navodi da obavještajni podaci, dobijeni prisluškivanjem, pokazuju da su izraelske zračne snage ove sedmice izvele vježbu koja uključuje borbene avione i dronove u sklopu svojih priprema za napad.

"Curenje" dokumenata govori i o teškom kršenju sigurnosnih protokola unutar američke obavještajne zajednice. Američki zvaničnici opisali su incident kao "izuzetno ozbiljan", ali su istakli da, prema njihovom mišljenju, curenje informacija vjerovatno neće uticati na operativne planove Izraela.