U četvrtak u SARTR-u
107

Haris Pašović o predstavi "Oslobođenje Sarajeva": Ovako nešto je bilo potrebno i gradu i BiH

Razgovarala: Delina Voloder
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
U četvrtak će od 20 sati na sceni SARTR-a biti premijerno prikazana predstava "Oslobođenje Sarajeva". Predstava je nastala prema originalnoj drami Dušana Jovanovića pod nazivom "Oslobođenje Skoplja", a adaptaciju teksta i režiju radio je reditelj Haris Pašović koji je o tome govorio za Klix.ba.

Haris je istakao da je drama "Oslobođenje Skoplja" uvijek bila dio njega, kao i da je smatra najboljom dramom napisanom na južnoslovenskim jezicima.

"Ova drama jako odgovara situaciji u Sarajevu za vrijeme Drugog svjetskog rata i smatram da se priča o ovom gradu itekako može ispričati kroz ovu dramu. U čast mog prijatelja i velikog stvaraoca Dušana Jovanovića sam se odlučio na ovaj projekat. Dobio sam dopuštenje od njegove supruge Milene Zupančić da napravim adaptaciju i realizujem ovu predstavu koja sada nosi naziv 'Oslobođenje Sarajeva' ", kazao je.

Kako tvrdi Haris, dosad nije postojala drama koja govori o godinama okupacije Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, što je za njega jako čudno jer je riječ o jednom od četiri najtragičnija perioda u historiji Sarajeva.

"Četiri godine okupacije bile su strašne i smatrao sam da je jako bitno da kroz ovu predstavu govorimo o tom periodu historije Sarajeva. Čak 11.000 ljudi, skoro isti broj kao što je u ovom, posljednjem ratu ubijeno u opsadi Sarajeva - ubijeno je i tada. Među njima 9.000 Jevreja, 1.000 Srba koji su deportovani u Jasenovac u okviru genocidne kampanje ustaških vlasti protiv stanovnika Sarajeva. Pored toga ubijeno je više od 1.000 Hrvata, Muslimana i Roma. S obzirom na takvu, tragičnu dimenziju smatrao sam da je bitno da govorimo i o tom periodu historije Sarajeva. Također, obuhvatili smo i 6. april 1945. godine kada je nastupio jedan od najvažnijih perioda u historiji grada, ali i cijele Bosne i Hercegovine", rekao je.

Prikazana borba za život

Radnja predstave prati borbu jedne sarajevske porodice da preživi okupaciju Sarajeva, a kako tvrdi reditelj Pašović za Klix.ba, Sarajevo je kroz ovu dramu okupirano, ali kasnije ipak nepokoreno.

"Riječ je o porodici koja je kao i mnoge sarajevske porodice mještovita kada je riječ o nacionalnosti. Kroz 'Oslobođenje Sarajeva' proživljavamo okupaciju sa ovom porodicom i njihovu borbu da prežive. Pratimo borbu za slobodu", istakao je.

U predstavi su uloge ostvarili Davor Sabo, Maja Salkić, Hana Zrno, Kemal Rizvanović, Jasenko Pašić, Alen Konjicija, Faruk Hajdarević, Mirela Lambić i Fuad Šetić, a kao kaže Haris Pašović uz njih je i čak šestero djece ostvarilo uloge. Među njima ističu se Luka Sučić, Dino Hamidović, Una Bajrović, Livia Delibašić, Merijem Serdarević, Leon Rauković. Na sve njih Pašović kao reditelj je izuzetno ponosan.

"Jako sam zadovoljan predstavom u konačnici. Mislim da će premijera biti veliki događaj. Ono što su glumci napravili i ostvarili su senzacionalne uloge. Dugo nismo imali takve moćne glumačke kreacije kao u ovoj predstavi. Imamo cijeli ansambl djece, a osim njih u ulogama imamo i jednog muzičara. Sve kolege sa kojima sam radio na ovoj predstavi su prevazišli sami sebe i napravili veliku stvar", poručio je.

Pašović posebno ističe da se raduje reakcijama sarajevske publike na predstavu, te vjeruje da će svi koji dođu na premijeru biti oduševljeni.

"Mislim da je ovakva predstava bila potrebna Sarajevu, Bosni i Hercegovini i u smislu sadržaja i u smislu umjetničkog dometa jer su oni koji su uključeni u predstavu dali više od svog maksimuma", rekao je Pašović za Klix.

On nam je otkrio da nakon ove predstave u planu ima i nove projekte na kojima već radi.

"Postigao sam dogovor između Kamernog teatra i Beogradskog dramskog pozorišta o nekoj produkciji. Ja ću pisati dramu koja će biti o savremenoj historiji. Planirano je da bude završena na proljeće sljedeće godine", naveo je.

Podsjećamo, premijeru predstave "Oslobođenje Sarajeva" možete pratiti u četvrtak na sceni SARTR-a od 20 sati, a reprize su na repertoaru 25. i 26. oktobra sa početkom u 20 sati.

Kupovina ulaznica se vrši online preko platforme karter.ba, web stranice sartr.ba ili na blagajni SARTR-a.