Državni parlament
118

Predstavnički dom usvojio inicijativu za smjenu Zorana Galića, HDZ glasao protiv

M. G.
U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je usvojena inicijativa zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić, kojom se traži smjena Zorana Galića, zamjenika direktora SIPA-e.

"Protiv ove inicijative glasali su zastupnici HDZ-a", potvrdila nam je Ćudić.

O inicijativi bi se sada trebao očitovati Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH koji ga može usvojiti i naložiti Vijeću ministara BiH da smijeni Galića. Također, Nezavisni odbor može odbiti ovu inicijativu i eventualno tražiti da se vrati na njihov raniji zaključak u kojem od Vijeća ministara BiH traže da Galić bude razriješen dužnosti.

Zoran Galić se tereti za krivična djela primanja mita i zloupotrebe službenog položaja, zbog čega je pobjegao u Hrvatsku, koristeći dvojno državljanstvo. Iako je Galić podnio zahtjev za razrješenje s dužnosti, Ćudić smatra da mu ne treba biti omogućeno ni razrješenje ni penzionisanje.

"On je osumnjičen za ozbiljan kriminal i bjegunac je od bh. pravosuđa. Ako ga razriješimo dužnosti ili penzionišemo, on će uživati privilegije sistema kojeg je izigrao. Pitanje je koliko bismo time čak i legitimirali njegove postupke. Smjena je jedina sankcija koju trenutno možemo primijeniti, a vjerujem i u mogućnost njegovog izručenja i suđenja za optužbe koje ga terete", izjavila je Sabina Ćudić.